Dietetyka - Celiakia

Dietetyka - Celiakia

Celiakia

Choroba immunologiczna, o podłożu genetycznym, trwająca całe życie.

Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, białka zapasowego znajdującego się w zbożach. Gluten, który w tym przypadku jest toksyczny i doprowadza do zaniku kosmków jelita cienkiego, niewielkich wypustek błony śluzowej, w efekcie prowadzi do upośledzenia wchłaniania pokarmu.

Choroba może ujawnić się w każdym wieku, nie ma reguły.

Obecnie najczęściej wykrywana jest u osób wieku 30-50 lat.

Możemy wyróżnić kilka typów celiakii:
a. Klasyczna – brak łaknienia, co prowadzi do niedożywienia, biegunek, powiększeniu obwodu brzucha. Ponadto występuje niedokrwistość (niedobór żelaza), niedobór białka, kwasu foliowego i witamin.
b. Niema – przebiega bezobjawowo, wówczas diagnozowana jest na podstawie występowania zmian zanikowych jelit. Badania zlecane są, gdy występują np.: bóle brzucha, wzdęcia, luźne stolce, choroby tarczycy, hipoplazja szkliwa zębowego, nawracające afty itd.
c. Ukryta – pierwsze objawy mogą ujawnić się w późniejszym okresie życia.

Najskuteczniejszą formą leczenia celiakii jest właściwa dieta bezglutenowa.

Sprzyja ona regeneracji kosmków jelitowych i ustąpieniu innych objawów.
Jakie produkty w większości przypadków można spożywać?

Oto kilka z nich: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, soczewica, fasola, świeże nieprzetworzone mięso i ryby, wszystkie owoce itd.

Zaś wystrzegać należy się np. przed: pszenicą, jęczmieniem, żytem, niektórymi wędlinami, konserwami, wyrobami garmażeryjnymi i innymi.

W naszej przychodni specjalistka od leczenia tej choroby jest Sonia stacjonarnie lub online.


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA

Dietetyka - Mleko modyfikowane

Dietetyka - Mleko modyfikowane

DIETETYKA

Podczas karmienia naturalnego zaspokajane jest zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki odżywcze, dzięki czemu dziecko może rozwijać się we właściwy sposób, ale także jest pierwszym bodźcem formującym umiejętność interakcji społecznej. 

Dietetyka - Jelita - informacje ogólne

Dietetyka - Jelita - informacje ogólne

DIETETYKA

Jelito grube jest uważane za ważny, a może nawet najważniejszy organ ludzkiego organizmu. Nazywane bywa nawet drugim mózgiem, ponieważ jego rolą jest nie tylko wchłanianie substancji odżywczych i formowanie kału. Ma dużo więcej "do powiedzenia".

Szparagi

Szparagi

DIETETYKA

Jest to warzywo, które naturalnie występuje w klimacie śródziemnomorskim. Jednak znaleźć możemy je prawie wszędzie. Częścią jadalną są młode pędy, inaczej nazywane wypustkami szparagów.

Dietetyka - Złoty eliksir natury

Dietetyka - Złoty eliksir natury

DIETETYKA

Zawarte w oleju rzepakowym nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają pracę serca, układu krwionośnego, nerek, mózgu, pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi oraz poprawiają stan skóry i jej kondycję...