Zespół jelita nadwrażliwego

Zespół jelita nadwrażliwego

Ty lub Twój bliski masz zespół jelita nadwrażliwego? Czy wiesz jak ważne jest wówczas postępowanie żywieniowe?

Dziś przyjrzymy się właśnie tematyce żywienia w tej chorobie. Zapraszamy do lektury!

Zaczynając od początku. Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to zaburzenie czynnościowe, którego charakterystycznymi cechami są: nawracający ból brzucha oraz zaburzenia rytmu wypróżnień. Biorąc pod uwagę postępowanie dietetyczne w IBS niezmiennie przodującą rolę wiedzie dieta low FODMAP. Nie jest to pojęcie nowe, dlatego badania kliniczne i relacje empiryczne docierają do szerszego grona odbiorców i można w coraz większym stopniu indywidualizować zalecenia, które opierają się na low FODMAP.

Sama dieta low FODMAP polega przede wszystkim na eliminacji produktów o wysokim potencjale fermentującym. Czas eliminacji trwa od czterech do ośmiu tygodni, po tym okresie dieta zostaje rozszerzana, wprowadzając uprzednio wyeliminowane produkty i oceniając ich indywidualną tolerancję.

Niestety dieta ta jest trudna, niejednokrotnie zwraca się uwagę na jej restrykcyjność i potencjalne deficyty składników pokarmowych. Przewlekłe unikanie składników to także ryzyko dysbiozy jelitowej.

Biorąc pod uwagę powyższe konsekwencje można zauważyć jak ważna jest indywidualizacja zaleceń i dbanie o wysoką wartość odżywczą. Badania pokazują, że niestety dieta u osób z IBS często jest uboga w beta-karoten, retinol, ryboflawinę, wapń, magnez czy fosfor.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom pacjentów Narodowy Instytut Zdrowia i Doskonałości Klinicznej w Wielkiej Brytanii opublikował informacje dotyczące możliwej modyfikacji diety low FODMAP. Najważniejsze zasady brzmią:

‼️‼️

1. dbanie o regularność spożywanych posiłków

2. zastąpienie produktów opierających się na tradycyjnej pszenicy wyrobami z orkiszu,

3. zmniejszenie spożycia produktów o wysokiej zawartości tłuszczu,

4. ograniczenie konsumpcji cebuli, kapusty i fasoli,

5. odstawienie napojów gazowanych, gumy do żucia, słodzików, których nazwa kończy się na „-ol”,

6. zwiększenie spożycia łusek babki płesznik.

W następnym poście dotyczącym diet low FODMAP dla osób z zespołem jelita nadwrażliwego, zaprezentuję Wam przykładowy jednodniowy jadłospis.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

JOD

JOD

DIETETYKA DZIECIĘCA

Pierwiastek chemiczny z grupy fluorowców, który w niewielkich ilościach jest niezbędny do życia.

Dietetyka - Nadwaga i otyłość

Dietetyka - Nadwaga i otyłość

DIETETYKA DZIECIĘCA

Warto wiedzieć, że nie są to tylko problemy natury estetycznej – jest to znacznie bardziej złożony problem, który może doprowadzić niestety nawet do śmierci. 

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska

DIETETYKA DZIECIĘCA

Dieta śródziemnomorska zyskuje na popularności za sprawą tego jak zbawienny wpływ ma na organizm człowieka w przypadku niektórych chorób.

Szpinak

Szpinak

DIETETYKA DZIECIĘCA

Można jego oddziaływanie na organizm określić mianem – holistycznego.