Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry

Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry

Jeśli chcemy mówić o rozpoznaniu AZS należy stwierdzić występowanie trzech podstawowych kryteriów.:
1. Występowanie świądu; 
2. Przewlekły nawrotowy przebieg; 
3. Charakterystyczna morfologia zmian i ich lokalizacja lub osobniczy czy też rodzinny wywiad atopowy. 

Z pozostałych kryteriów (mniejszych), przynajmniej trzy powinny być spełnione. Do takich zaliczane są m.in.: suchość skóry, podwyższony poziom IgE, rybia łuska, wczesny wiek pojawienia się zmian, zacienienie wokół oczu, wyostrzenie się zmian podczas sytuacji stresowych.

Można wyróżnić trzy fazy AZS:

Pierwsza z nich to paza niemowlęca i wczesnodziecięca. Wówczas najczęstszymi pierwszymi objawami są rumieniowe plamy, a objawom skórnym towarzyszy świąd. Przekładać może się to na rozdrażnienie, zaburzenia snu, a także zmniejszony apetyt. 

Faza druga dotyczy dzieci wieku między czwartym a dwunastym rokiem życia. Pojawiają się charakterystyczne objawy na zgięciach kolan, łokci, w fałdzie szyjnym czy na twarzy, a świąd dominuje, wpływając na codzienne funkcjonowanie. 

Faza trzecia obejmuje okres dojrzewania i wieku dorosłego. Wówczas zauważa się zaczerwienienie skóry połączone ze świądem, najczęściej pojawia się w górnej części ciała. Mogą pojawić się dodatkowe objawy, są to m.in. dodatkowa fałda na dolnej powiece, zasinienie wokół oczu, przebarwienia na bokach szyi o charakterze siateczkowym. 

Głównymi przyczynami AZS są:

• Predyspozycje genetyczne,
• Nadprodukcja immunoglobuliny, 
• Zaburzenia budowy barier naskórkowej, 
• Zakażenia drobnoustrojami,
• Autoimmunizacja,
• Czynniki psychosomatyczne, 
• Detergenty, konserwanty czy barwniki żywnościowe. 

Podczas leczenia AZS ważna okazuje się dobrze dobrana dieta. Polega na usunięciu tych produktów, które powodują niewłaściwą reakcję ze strony układu immunologicznego, a zastąpieniu ich artykułami bezpiecznymi o równoważnej wartości odżywczej. Taka dieta powinna być pełnowartościowa, oparta na produktach naturalnych bez konserwantów, sztucznych barwników itp. 

Po więcej informacji oraz pomoc zapraszamy do Sonii – dietetyka w Centrum Osteopatii i Terapii Manualnej http://www.osteopatja.pl/dietetyka


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA

Otyłość a choroba zwyrodnieniowa

Otyłość a choroba zwyrodnieniowa

DIETETYKA

Jeśli waga ciała jest niewłaściwa w stosunku do naszego wzrostu, może to prowadzić do mechanicznych uszkodzeń chrząstki stawowej. Ponadto często pojawia się sztywność stawów oraz ból.

Dietetyka - Kukurydza

Dietetyka - Kukurydza

DIETETYKA

Ziarno kukurydzy zawiera składziki takie jak białko, tłuszcz, węglowodany, beta-karoten, B1, B2, E, PP i C. Znajdziemy w niej dużo witamin z grupy B, przede wszystkim tiaminę i niacynę, ale także minerały: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, nikiel, cynk, chrom oraz selen...

Dietetyka - Celiakia

Dietetyka - Celiakia

DIETETYKA

Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, białka zapasowego znajdującego się w zbożach. Gluten, który w tym przypadku jest toksyczny i doprowadza do zaniku kosmków jelita cienkiego, niewielkich wypustek błony śluzowej...

Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry

Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry

DIETETYKA

Podczas leczenia AZS ważna okazuje się dobrze dobrana dieta. Polega na usunięciu tych produktów, które powodują niewłaściwą reakcję ze strony układu immunologicznego...