Dietetyka - Orzechy włoskie

Dietetyka - Orzechy włoskie

Orzechy włoskie to skarbnica składników, które mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. 

Mają one dużą zawartość kwasu ALA, a dokładniej nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, która przybiera formę y-tokoferolu (dobrze wpływa np. na układ krwionośny).

Dzięki zawartości antyoksydantów dobrze wpływają na serce, ich spożycie obniża ryzyko chorób układu krwionośnego. 

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne, w które obfituje orzech włoski rewelacyjnie wpływają na układ krążenia, a jednocześnie obniżają poziom złego cholesterolu. 

Ponadto w orzechu znajdziemy koenzym Q10, pomagający unieczynnić cholesterol LDL oraz L-arginina pomagającą w rozszerzaniu naczyń krwionośnych, dzięki czemu obniżane jest ciśnienie krwi i spada prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca. 

Znajdziemy w nich także kwasy fenolowe i elagowe, które na podstawie przeprowadzonych badań mają działanie przeciwnowotworowe. Dzieje się tak, ponieważ wiążą i unieszkodliwiają substancje rakotwórcze. 
Ale to nie wszystko… Oto lista składników, które znajdują się w orzechach włoskich:
Witamina C, A, E, B6, K, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy, błonnik, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, sód. 

Na co mogą pomóc orzechy włoskie? Otóż jest kilka problemów, gdzie warto wprowadzić je do diety. Sprawdzą się w kwestiach związanych z:

  • żylakami i hemoroidami,
  • nadpotliwością,
  • problemami z cerą,
  • problemami żołądkowymi (biegunki, zaparcia itp.),
  • pielęgnacją włosów,
  • poprawą sprawności procesów myślowych.

Jeśli jeszcze nie masz ich w domu i nie wprowadziłeś ich do swojej diety, polecam spróbować. Łatwo dostępny produkt, a może zdziałać dużo dobrego! 

Jeśli potrzebujesz dobrze dobranej diety zapraszamy do Sonii.


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA

Otyłość a choroba zwyrodnieniowa

Otyłość a choroba zwyrodnieniowa

DIETETYKA

Jeśli waga ciała jest niewłaściwa w stosunku do naszego wzrostu, może to prowadzić do mechanicznych uszkodzeń chrząstki stawowej. Ponadto często pojawia się sztywność stawów oraz ból.

Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia

Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia

DIETETYKA

Jeżeli krzemu w organizmie jest za mało, ludzki organizm przestaje funkcjonować prawidłowo, pojawiają się zaburzenia, zwłaszcza w metabolizmie tkanki łącznej, którą znajdziemy m.in. w: naczyniach krwionośnych, krwi czy naczyniach limfatycznych i większości narządów. Także komunikacja między ciałem a mózgiem jest zaburzona...

Dietetyka - Neofobia

Dietetyka - Neofobia

DIETETYKA

Czy dziecko nie chce jeść nowych produktów? Lub produktów, które już jadło, ale kupowano je w innym sklepie więc ma inne opakowanie?

Dietetyka - Kukurydza

Dietetyka - Kukurydza

DIETETYKA

Ziarno kukurydzy zawiera składziki takie jak białko, tłuszcz, węglowodany, beta-karoten, B1, B2, E, PP i C. Znajdziemy w niej dużo witamin z grupy B, przede wszystkim tiaminę i niacynę, ale także minerały: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, nikiel, cynk, chrom oraz selen...