Otyłość a choroba zwyrodnieniowa

Otyłość a choroba zwyrodnieniowa

Wszyscy bez wyjątku powinni pamiętać, że zachowanie odpowiedniej wagi ciała jest bardzo istotne dla prawidłowego funkcjonowania stawów. Jeśli doprowadzimy do nadwagi lub otyłości nadmiernie obciążymy nasz układ kostno – stawowy. Zwiększy się przy tym prawdopodobieństwo występowania dolegliwości zwyrodnieniowych stawów.

Jeśli waga ciała jest niewłaściwa w stosunku do naszego wzrostu, może to prowadzić do mechanicznych uszkodzeń chrząstki stawowej. Ponadto często pojawia się sztywność stawów oraz ból.

Najczęściej do otyłości prowadzi:
- niewłaściwa dieta,
- złe nawyki żywieniowe,
- zbyt mała aktywność fizyczna.

Ponadto nadwaga może przyczynić się do wystąpienia chorób takich jak:
- cukrzyca,
- nadciśnienie,
- choroby sercowe,
- choroby naczyniowe,
- nowotwory,
- kamica pęcherzyka żółciowego.

W przypadku zwyrodnień stawów można wyróżnić następujące czynniki powiązane z otyłością:

- biochemiczne – przy nadmiernym obciążeniu mogą zostać uszkodzone stawy i zmniejszona wydolność. Najbardziej zagrożone są stawy kolanowe.
- metaboliczne – w naszym organizmie tkanka tłuszczowa odpowiada także za produkcję hormonów, m.in. leptyny, która zmniejsza apetyt i stymuluje prawidłowy podział energii. Jej wysokie stężenie może przyczyniać się do destrukcji chrząstki stawowej. Jednak badania na ten temat nie są jednoznaczne, obecnie obserwowane jest powiązanie miedzy wysokim stężeniem tego hormonu, a pojawieniem się problemów z tkanką chrząstki.

Warto zwrócić uwagę na stan swojego zdrowia, wagę oraz styl życia. Jeśli widzisz pierwsze niepokojące znaki zacznij działać. Im wcześniej rozpoczniesz walkę z chorobą tym lepsze uzyskasz rezultaty.

Warto także zwrócić uwagę na codzienny sposób żywienia i aktywność fizyczną.

W naszej przychodni otrzymasz pomoc dietetyka – Sonii Orszulak, a także terapeutów manualnych, którzy pomogą zachować sprawność – Marta i Kamil.


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA

Dietetyka - Mleko modyfikowane

Dietetyka - Mleko modyfikowane

DIETETYKA

Podczas karmienia naturalnego zaspokajane jest zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki odżywcze, dzięki czemu dziecko może rozwijać się we właściwy sposób, ale także jest pierwszym bodźcem formującym umiejętność interakcji społecznej. 

Dietetyka - Probiotyki

Dietetyka - Probiotyki

DIETETYKA

W naszym życiu jest ciagle wojna postu z karnawałem, tj raz jesteśmy na normalnej diecie, a raz imprezujemy i podlegamy słabością...

Dietetyka - Celiakia

Dietetyka - Celiakia

DIETETYKA

Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, białka zapasowego znajdującego się w zbożach. Gluten, który w tym przypadku jest toksyczny i doprowadza do zaniku kosmków jelita cienkiego, niewielkich wypustek błony śluzowej...

Dietetyka - Zdrowa naturalna dieta

Dietetyka - Zdrowa naturalna dieta

DIETETYKA

Podstawa to dobry plan! Żeby nie kupować zbędnych rzeczy, warto sobie zrobić kilkudniowy bądź tygodniowy spis produktów, które będą potrzebne do przygotowania posiłków i jako zdrowe przekąski...