Dietetyka - Jak opanować "sugar blues"?

Dietetyka - Jak opanować "sugar blues"?

Jak opanować "sugar blues"

Kiedy nie utrzymujemy równowagi w spożywaniu produktów spożywczych, nasz organizm zaczyna mieć "zachcianki". Do jego najczęstszych zachcianek należą wszelkiego rodzaju słodycze, a także produkty z białej mąki.
Cukier i biała mąka nie mają w swoim składzie żadnych substancji odżywczych, w wyniku czego organizm do ich trawienia wykorzystuje swoje zapasy witamin i minerałów.

Wielu naukowców uważa, że cukier uzależnia tak samo jako, jak tytoń czy alkohol. Jak to się dzieje?

Zjesz sobie cukierek lub batonik. Podnosi się poziom cukru we krwi, na co organizm reaguje gwałtownym i nadmiernym wyrzutem insuliny. W efekcie czego spada poziom cukru we krwi, a Ty znów sięgasz po cukierka lub batonika.

Takie wahania cukrowe zostały nazwane "sugar blues", najczęściej obserwowane u osób, które nie jedzą rano śniadania lub zajadają się słodkim. Skutkiem ubocznym są: słabe wyniki w nauce, agresja, rozdrażnienie, brak cierpliwości, kłopoty ze snem, stany depresyjne.

A więc od czego zacząć, żeby opanować cukier?

  • wspaniałym i bezpiecznym źródłem słodkości jest dieta oparta na produktach roślinnych, których przeżuwanie wynosi 20 - 30 razy każdy kęs, uwalniają z siebie słodycz. Łaknienie słodyczy stopniowo się zmniejsza.,
  • pamiętaj, że naturalne słodziki takie jak fruktoza czy cukier brązowy są również rafinowane, czyli ich działanie jest podobne do białego cukru.
  • nie jedz za dużo produktów słonych, ponieważ one wzmagają łaknienie na słodkie.
  • produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko, jaja, mięso, ryby, sery zawierają duże ilości białka, jak zjesz ich zbyt wiele, organizm upomni się o węglowodany (cukry), ponieważ dąży do równowagi.
  • jeżeli jesz mięso, dla równowagi zjadaj warzywa, grzyby, owoce.
  • desery możesz słodzić melasą, owocami, naturalnymi sokami owocowymi, słodem jęczmiennym.
  • na deser zjedz słodkie warzywa: buraki, karczochy, buraki, dynie, słodkie ziemniaki, pasternak, które łagodzą łaknienie na cukier. Surowe marchewki są szczególnie przydatne w przypadku nasilonego apetytu na cukier.
  • aby zmniejszyć łaknienie na słodkie, możesz zjeść coś ostrego, kwaśnego lub gorzkiego, np. seler naciowy, lub wypić małymi łyczkami szklankę gorącej wody.
  • jeżeli ochota na słodkie jest wynikiem zbytniego zakwaszenia organizmu, który jest wynikiem stresu lub braku ruchu, jedzenia w pośpiechu, jedzenie nadmiernej ilości mięsa i produktów rafinowanych. Możesz zjeść surowe lub lekko ugotowane warzywa, napić się herbaty bancha z cytryną lub ćwiczyć i głęboko oddychać.

Ludzie, którzy jedzą mniej cukru, mają lepszy nastrój, większą stabilność emocjonalną i spokojny sen. Poprawia im się pamięć. Rzadziej się przeziębiają i mają mniej problemów z zębami. Ogólnie poprawia się ich zdrowie.


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA

Dietetyka - Złoty eliksir natury

Dietetyka - Złoty eliksir natury

DIETETYKA

Zawarte w oleju rzepakowym nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają pracę serca, układu krwionośnego, nerek, mózgu, pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi oraz poprawiają stan skóry i jej kondycję...

Dietetyka - Orzechy włoskie

Dietetyka - Orzechy włoskie

DIETETYKA

Orzechy włoskie to skarbnica składników, które mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie...

Dietetyka - Kwasy tłuszczowe

Dietetyka - Kwasy tłuszczowe

DIETETYKA

Ćwiczysz chudniesz, inwestujesz w siebie, a czy inwestujesz w prawidłowe funkcjonowanie Twojej łepetynki? 
Jest to najważniejszy „mięsień „w naszym organizmie - bo jest prowodyrem wszelkich czynności świadomych jak i nieświadomych 

Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia

Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia

DIETETYKA

Jeżeli krzemu w organizmie jest za mało, ludzki organizm przestaje funkcjonować prawidłowo, pojawiają się zaburzenia, zwłaszcza w metabolizmie tkanki łącznej, którą znajdziemy m.in. w: naczyniach krwionośnych, krwi czy naczyniach limfatycznych i większości narządów. Także komunikacja między ciałem a mózgiem jest zaburzona...