Dietetyka - Kukurydza
Jaką rolę spełnia kukurydza w naszej diecie?
Kilka faktów, o których warto wiedzieć.
Ziarno kukurydzy zawiera składziki takie jak białko, tłuszcz, węglowodany, beta-karoten, B1, B2, E, PP i C. Znajdziemy w niej dużo witamin z grupy B, przede wszystkim tiaminę i niacynę, ale także minerały: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, nikiel, cynk, chrom oraz selen.
Jeden z układów składników określany jest jak „wyjątkowy”, mowa o potasie, przeciwutleniaczach – witaminy E i selenu. Opisuje się je tak, ponieważ selen ułatwia wchłanianie witaminy E oraz wzmaga jej działanie. Dzięki niemu zmniejsza się ryzyko zachorowania na aż 10 typów nowotworów (np. piersi, płuc, prostaty). Ponadto selen wpływa na regulację pracy tarczycy, chroni przed zaćmą oraz zwyrodnieniem plamki żółtej.
Potas obniża ciśnienie krwi, reguluje rytm serca, a także obniża możliwość wystąpienia udaru mózgu.
Produkty wytwarzane z ziarna kukurydzy mają znaczącą rolę dla człowieka. Jest to bogate źródło błonnika, dzięki któremu zmniejsza się ryzyko hemoroidów, raka jelita grubego, wspomaga on również pracę jelit.
Kukurydza cukrowa – mówi się, że jest jedną z ośmiu najważniejszych roślin warzywnych na świecie. Jej wartość odżywcza związana jest w dużej mierze z zawartością łatwo przyswajalnych, wysokoenergetycznych cukrów prostych oraz błonnik. Znajdziemy w niej tak samo dużo mikroelementów i witamin: potas, fosfor, sód, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, flor, beta karoten, wit. E, D, K, C, z grupy B oraz kwas foliowy i pantotenowy.
Polacy wciąż nie spożywają zbyt dużych ilości kukurydzy, a ze względu na duże zalety tego warzywa warto wprowadzić ją do diety.
Pomocy w skomponowaniu właściwie zbilansowanej i dobranej do indywidualnych potrzeb diety udzieli Sonia.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA
Olej lniany
DIETETYKA DZIECIĘCAJest to olej, który bogaty jest w wiele wartościowych składników i znajdzie zastosowanie w wielu dolegliwościach. Poznajcie go!
Dietetyka - Kukurydza
DIETETYKA DZIECIĘCAZiarno kukurydzy zawiera składziki takie jak białko, tłuszcz, węglowodany, beta-karoten, B1, B2, E, PP i C. Znajdziemy w niej dużo witamin z grupy B, przede wszystkim tiaminę i niacynę, ale także minerały: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, nikiel, cynk, chrom oraz selen...
Dietetyka - Złoty eliksir natury
DIETETYKA DZIECIĘCAZawarte w oleju rzepakowym nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają pracę serca, układu krwionośnego, nerek, mózgu, pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi oraz poprawiają stan skóry i jej kondycję...
Obwisła skóra - dietetyka.
DIETETYKA DZIECIĘCAJednak można starać się zapobiec powstaniu tego nieestetycznego problemu, tak by mieć dobre samopoczucie, czuć się dobrze ze swoim ciałem i nie ukrywać się pod workowatymi ubraniami.