Dietetyka - Mleko modyfikowane

Dietetyka - Mleko modyfikowane

Podczas karmienia naturalnego zaspokajane jest zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki odżywcze, dzięki czemu dziecko może rozwijać się we właściwy sposób, ale także jest pierwszym bodźcem formującym umiejętność interakcji społecznej.

Oczywiście najlepiej jest karmić niemowlę własnym pokarmem, gdyż jest najlepszy jakościowo i można je uznać za jedną z ważniejszych części profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

Co jeśli matka nie może karmić naturalnie? Alternatywą jest żywienie sztuczne, pokarmy które produkowane są ściśle o dyrektywy Unii Europejskiej.

Mleko modyfikowane ma zastąpić mleko matki, wytwarzane jest przede wszystkim z mleka krowiego, które poddawane jest odpowiednim obróbkom. Ma być jak najbardziej zbliżone do mleka kobiecego, tak by tempo wzrastania, wskaźniki przemiany, materii i inne wyniki były podobne do dzieci karmionych naturalnie.

Obecnie produkty dostępne na rynku są dobrze zbilansowane i przebadane, tak by były bezpieczne dla niemowląt. Mleko modyfikowane spełnia normy odnoście zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze w początkowym żywieniu.

Jakie najczęstsze modyfikacje są wprowadzane?

Przede wszystkim dotyczą:

  • białek, 
  • składu węglowodanów (zwiększenie ilości laktozy, która dostarcza energii, obniża pH jelit, poprawia wchłanianie cynku, magnezu i wapnia),
  • tłuszczów (wymiana na oleje roślinne będące źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych),
  • składników mineralnych (zmniejszenie ilości sodu, potasu i chloru),
  • witamin (zwiększanie dawki odpowiednich witamin),
  • dodatku probiotyków lub prebiotyków.

Jeśli chcesz zmiany swojej diety - zapraszamy na konsultacje do dietetyczki - Soni Orszulak.


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA

Obwisła skóra - dietetyka.

Obwisła skóra - dietetyka.

DIETETYKA

Jednak można starać się zapobiec powstaniu tego nieestetycznego problemu, tak by mieć dobre samopoczucie, czuć się dobrze ze swoim ciałem i nie ukrywać się pod workowatymi ubraniami.

Dietetyka - Pasożyty

Dietetyka - Pasożyty

DIETETYKA

Parazytologią zainteresowałem się już 10 lat temu. Stwierdziłem na logikę, że skoro jest na zewnątrz miliony mrówek i korników i roztoczy, to musi być wewnątrz nas także ich miliony...

Dietetyka - Jak opanować "sugar blues"?

Dietetyka - Jak opanować "sugar blues"?

DIETETYKA

Kiedy nie utrzymujemy równowagi w spożywaniu produktów spożywczych, nasz organizm zaczyna mieć "zachcianki". Do jego najczęstszych zachcianek należą wszelkiego rodzaju słodycze, a także produkty z białej mąki.
Cukier i biała mąka nie mają w swoim składzie żadnych substancji odżywczych w wyniku czego organizm do ich trawienia wykorzystuje swoje zapasy witamin i minerałów.

Dietetyka - Orzechy włoskie

Dietetyka - Orzechy włoskie

DIETETYKA

Orzechy włoskie to skarbnica składników, które mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie...