Dietetyka - Nasiona Chia

Dietetyka - Nasiona Chia

Nasiona Chia - popularny superfood

Jakiś czas temu wspomniałam Wam o superfoods. 

Jednym z produktów, które zalicza się do tej grupy, są nasiona chia, czyli hiszpańska szałwia. 

Według badań jest to roślina charakteryzująca się cennym składem odżywczym, zawiera duże pokłady wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych oraz związków działających antyoksydacyjnie. 

Dzięki dużej zawartości kwasu alfa-linolenowego, ma bardzo dobry wpływ na pracę układu sercowo – naczyniowego, obniża cholesterol całkowity i trójglicerydy, wspomaga kontrolę poziomu glukozy w krwi i utrzymanie odpowiedniej masy ciała. 
Ponadto zawartość antyoksydantów ma ogromny wpływ na redukcje stresu oksydacyjnego, dzięki czemu prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy oraz zawału mięśnia sercowego znacznie spada. 

Spożywając nasiona chia uzupełniamy niedobory wapnia, żelaza, cynku, czyli składników odpowiadających za mocny układ kostny, kondycję włosów, skóry i paznokci. 

Poddawany jest dyskusji temat dotyczący formy spożywania nasion chia, w całości czy zmielone. Składniki mielonych nasion będą bardziej dostępne, jednak są one wówczas podatne na utlenianie i jełczenie, co zmniejsza ich walory smakowo – zapachowe, a także skraca okres przydatności do spożycia. 

Należy jednak pamiętać, by mieć zdrowy rozsądek w spożywaniu nasion chia. Na pewno mają swoje wartości odżywcze, jednak badania przeprowadzone do tej pory niejednokrotnie były sprzeczne w swoich wnioskach. 

Zapraszamy do Soni Orszulak - Dietetyczki


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA

Dietetyka - Żelazo

Dietetyka - Żelazo

DIETETYKA

Niedobór żelaza w początkowym okresie życia może powodować problemy z rozwojem psychosomatycznym oraz z zachowaniem i nauką.

Dietetyka - Orzechy włoskie

Dietetyka - Orzechy włoskie

DIETETYKA

Orzechy włoskie to skarbnica składników, które mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie...

Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia

Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia

DIETETYKA

Jeżeli krzemu w organizmie jest za mało, ludzki organizm przestaje funkcjonować prawidłowo, pojawiają się zaburzenia, zwłaszcza w metabolizmie tkanki łącznej, którą znajdziemy m.in. w: naczyniach krwionośnych, krwi czy naczyniach limfatycznych i większości narządów. Także komunikacja między ciałem a mózgiem jest zaburzona...

Dietetyka - Naturalne suplementy

Dietetyka - Naturalne suplementy

DIETETYKA

Czyli wszystko to co okazuje się mieć dobroczynny wpływ podczas, gdy zmagamy się z bólem brzucha, niestrawnością oraz innymi problemami związanymi z pracą układu żołądkowo – jelitowego.