Dietetyka - Zdrowa naturalna dieta

Dietetyka - Zdrowa naturalna dieta

Nie raz spotykałam się z opinią, że zdrowe jedzenie nie jest przystępne cenowo, że „nie każdego kieszeń” może sobie na takie rarytasy pozwolić.

Moi drodzy, nic bardziej mylnego. A ponieważ jesteśmy na etapie rozpowszechnionego trendu dotyczącego zdrowego stylu życia, to chciałabym Wam pokazać, że zdrowe nie znaczy drogie!

Podstawa to dobry plan! Żeby nie kupować zbędnych rzeczy, warto sobie zrobić kilkudniowy bądź tygodniowy spis produktów, które będą potrzebne do przygotowania posiłków i jako zdrowe przekąski.

Oczywiście, nie wszystko da się w 100% zaplanować, czasami coś nam wyskoczy, czegoś zabraknie i będziemy zmuszeni to dokupić. Ale tak czy inaczej, w końcu zauważycie, że planując można zaoszczędzić trochę pieniędzy.

Ważna rada! Będąc w sklepie skupcie się na produktach z listy. Osoby odpowiedzialne za ułożenie produktów w sklepie są sprytne i tylko czyhają na osoby, które przemierzają alejkę po alejce szukając „czegoś na obiad”.

Przyciągani różnymi okazjami, promocjami, często kupujemy bez zastanowienia, a do tego wśród takich artykułów znajdują się nierzadko te mniej zdrowe…

Jeśli chcemy znaleźć produkty przystępniejsze cenowo można zrobić małe rozeznanie w swoich ulubionych sklepach, albo skorzystać z rady kogoś kto ma już sprawdzone produkty w danym miejscu. Poświęcając na to trochę czasu, na pewno odczujemy w przyszłości korzyści nie tylko finansowe.

Na koniec w ramach tematu zdrowego jedzenia, niekoniecznie drogiego chciałabym wspomnieć o tzw. Superfoods – czyli produkty, które mają dużo wartości odżywczych, cechują się właściwościami zdrowotnymi i odmładzającymi. Są to np.: nasiona chia, spirulina, jagody goi, surowe kakao, jarmuż, simie lniane i wiele wiele innych.

Jeśli ciekawi Cię ten temat, zapraszam na spotkanie, sprawdzimy czego Ci potrzeba i jak może wyglądać Twoja dieta!

Pozdrawiam
Sonia Orszulak


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA

Dietetyka - Jelita - informacje ogólne

Dietetyka - Jelita - informacje ogólne

DIETETYKA

Jelito grube jest uważane za ważny, a może nawet najważniejszy organ ludzkiego organizmu. Nazywane bywa nawet drugim mózgiem, ponieważ jego rolą jest nie tylko wchłanianie substancji odżywczych i formowanie kału. Ma dużo więcej "do powiedzenia".

Dietetyka - Pasożyty

Dietetyka - Pasożyty

DIETETYKA

Parazytologią zainteresowałem się już 10 lat temu. Stwierdziłem na logikę, że skoro jest na zewnątrz miliony mrówek i korników i roztoczy, to musi być wewnątrz nas także ich miliony...

Dietetyka - Mleko modyfikowane

Dietetyka - Mleko modyfikowane

DIETETYKA

Podczas karmienia naturalnego zaspokajane jest zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki odżywcze, dzięki czemu dziecko może rozwijać się we właściwy sposób, ale także jest pierwszym bodźcem formującym umiejętność interakcji społecznej. 

Otyłość a choroba zwyrodnieniowa

Otyłość a choroba zwyrodnieniowa

DIETETYKA

Jeśli waga ciała jest niewłaściwa w stosunku do naszego wzrostu, może to prowadzić do mechanicznych uszkodzeń chrząstki stawowej. Ponadto często pojawia się sztywność stawów oraz ból.