MINDFUL EATING
Jak skupić swoją uwagę? Czym jest „uważne jedzenie”? W tym artykule odpowiemy na kilka najważniejszych pytań związanych z tym trendem żywieniowym.
Jest to część praktyki mindfulness, tłumacząc na język polski – uważność. Bazujemy na skupieniu się na „tu i teraz”, swoich bieżących myślach i doznaniach. Udowodniono, że Ci, którzy jedzą uważnie dostarczają mniej kalorii i sięgają częściej po zdrowsze produkty.
Głodny czy nie?
W czasach ogólnej dostępności, żywności wysoko przetworzonych, reklam i zabiegania często mylnie odczytujemy moment, w którym jesteśmy naprawdę głodni. Być może to, co czujemy, nie jest głodem, a tylko pragnieniem? Gdy głód się pojawia dobrze jest zacząć od mniejszej ilości jedzenia na talerzu, później ewentualnie wziąć dokładkę.
Tempo jedzenia ma znaczenie?
Jeżeli masz możliwość to zawsze jedz przy stole bez towarzystwa telefonów, gazet, telewizora czy innych rozpraszaczy. Jedz bez pośpiechu, dokładnie przeżuwaj, bo dzięki temu pokarm lepiej się strawi, a substancje odżywcze lepiej się przyswoją. Dodatkowo im więcej żujesz, tym Twój mózg lepiej zapamiętuje, że jadłeś, a uczucie sytości trwa dłużej.
Jedz do syta, do momentu, aż przestaniesz czuć głów, ale uważaj, by się nie przejadać. Nie ma obowiązku sprzątnięcia wszystkiego co wylądowało wcześniej na talerzu.
20 minut to czas, który jest dobry na spożycie posiłku, tyle czasu powinno zająć jedzenie do momentu, gdy poczujemy sytość.
Podsumowując, skup się na danej czynność, jedzenie powinno być momentem trochę takiej celebracji, gdy nikt ani nic nie zakłóca Twoich myśli. Nie zapychaj się na siłę, na zapas, jedz tyle ile potrzebujesz, by osiągnąć uczucie sytości. Skup się!
Zapraszamy na konsultację z dietetykiem - Sonią Orszulak!
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA
Dietetyka - Orzechy włoskie
DIETETYKA DZIECIĘCAOrzechy włoskie to skarbnica składników, które mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie...
Atopowe zapalenie skóry
DIETETYKA DZIECIĘCAJest to rodzaj schorzenia zapalnego, niezakaźnego o przewlekłym i nawrotowym charakterze, który związany jest z nadwrażliwością miejscową na pewne substancje, pokarmy, bakterie, grzyby i inne. Najczęściej jest ona uwarunkowana genetycznie.
Problem z jedzeniem
DIETETYKA DZIECIĘCACo w przypadku, gdy niechęć do jedzenia się nasila, dziecko odmawia spożycia posiłku?
Woda smakowa
DIETETYKA DZIECIĘCAWiele osób niechętnie sięga po zwykłą wodę, często zastępując ją innymi płynami. Część z nich wypija duże ilości wody smakowej. Czy to dobry zamiennik?