Szpinak

Szpinak

Z dzieciństwa kojarzę go przede wszystkim z bohaterem bajki, który zwany był Popeye. To właśnie ten super produkt dawał mu niesamowitą siłę. Może coś w tym jest?

Przekonajmy się jakie właściwości i witaminy zawiera szpinak!

Można jego oddziaływanie na organizm określić mianem – holistycznego. Można wyróżnić jego właściwości zdrowotne, lecznicze, a nawet odchudzające. Jest bogaty w różnego rodzaju składniki, dzięki którym ma tak wiele zastosowań. Wiedza na jego temat, aż zachęca do częstszego włączania go do diety, czy to w postaci surowej, duszonej czy gotowanej. Można podać go w towarzystwie wielu potrwa, którym nadaje ciekawy smak.

Witaminy i pierwiastki jakie w nim znajdziemy to m.in.: wit. A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E i K, kwas foliowy, kwas pantotenowy, potas, magnez, wapń, cynk, żelazo, fosfor, sód, miedź, selen itd. Ponadto znajdują się w szpinaku antyoksydanty.

Zastosowanie szpinaku: 

- doskonale działa na urodę, dzięki zawartym w nim antyoksydantom, 

- poprawia pracę mózgu, pamięć i koncentrację, 

- wzmacnia siłę mięśni, zwiększa ich wydolność i odporność, 

- wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,

- obniża poziom złego cholesterolu, 

- dobry jest dla kobiet w ciąży, dzięki zawartości kwasu foliowego,

- polecany jest dla osób zestresowanym oraz tym, których męczą bóle głowy, 

- polecany jest chorym na anemie, dzięki zawartości żelaza,

- sprawdza się podczas odchudzania, ponieważ ma niską kaloryczność oraz zawiera tylakoid, który powstrzymuje trawienie tłuszczów i hamuje uczucie głodu. 

Myślę, że takie zalety szpinaku powinny zachęcić niejedną osobę do włączenia go w dietę. Polecam, Sonia Orszulak.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Zmiany preferencji żywieniowych u dzieci

Zmiany preferencji żywieniowych u dzieci

DIETETYKA DZIECIĘCA

To coraz częstszy dylemat, z którym rodzice wraz z dziećmi zgłaszają się do gabinetu dietetyka.

Neofobia rozwojowa

Neofobia rozwojowa

DIETETYKA DZIECIĘCA

Neofobia pokarmowa jest naturalnym etapem rozwoju człowieka. Pierwsze oznaki neofobii możemy już zaobserwować pod koniec 1 roku życia dziecka, ale częściej obserwujemy go w 2-3 roku życia dziecka i trwa do 5-6 roku życia.

Otyłość a choroba zwyrodnieniowa

Otyłość a choroba zwyrodnieniowa

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jeśli waga ciała jest niewłaściwa w stosunku do naszego wzrostu, może to prowadzić do mechanicznych uszkodzeń chrząstki stawowej. Ponadto często pojawia się sztywność stawów oraz ból.

Atopowe zapalenie skóry

Atopowe zapalenie skóry

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jest to rodzaj schorzenia zapalnego, niezakaźnego o przewlekłym i nawrotowym charakterze, który związany jest z nadwrażliwością miejscową na pewne substancje, pokarmy, bakterie, grzyby i inne. Najczęściej jest ona uwarunkowana genetycznie.