Szpinak
Z dzieciństwa kojarzę go przede wszystkim z bohaterem bajki, który zwany był Popeye. To właśnie ten super produkt dawał mu niesamowitą siłę. Może coś w tym jest?
Przekonajmy się jakie właściwości i witaminy zawiera szpinak!
Można jego oddziaływanie na organizm określić mianem – holistycznego. Można wyróżnić jego właściwości zdrowotne, lecznicze, a nawet odchudzające. Jest bogaty w różnego rodzaju składniki, dzięki którym ma tak wiele zastosowań. Wiedza na jego temat, aż zachęca do częstszego włączania go do diety, czy to w postaci surowej, duszonej czy gotowanej. Można podać go w towarzystwie wielu potrwa, którym nadaje ciekawy smak.
Witaminy i pierwiastki jakie w nim znajdziemy to m.in.: wit. A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E i K, kwas foliowy, kwas pantotenowy, potas, magnez, wapń, cynk, żelazo, fosfor, sód, miedź, selen itd. Ponadto znajdują się w szpinaku antyoksydanty.
Zastosowanie szpinaku:
- doskonale działa na urodę, dzięki zawartym w nim antyoksydantom,
- poprawia pracę mózgu, pamięć i koncentrację,
- wzmacnia siłę mięśni, zwiększa ich wydolność i odporność,
- wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- dobry jest dla kobiet w ciąży, dzięki zawartości kwasu foliowego,
- polecany jest dla osób zestresowanym oraz tym, których męczą bóle głowy,
- polecany jest chorym na anemie, dzięki zawartości żelaza,
- sprawdza się podczas odchudzania, ponieważ ma niską kaloryczność oraz zawiera tylakoid, który powstrzymuje trawienie tłuszczów i hamuje uczucie głodu.
Myślę, że takie zalety szpinaku powinny zachęcić niejedną osobę do włączenia go w dietę. Polecam, Sonia Orszulak.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA
Zmiany preferencji żywieniowych u dzieci
DIETETYKA DZIECIĘCATo coraz częstszy dylemat, z którym rodzice wraz z dziećmi zgłaszają się do gabinetu dietetyka.
Neofobia rozwojowa
DIETETYKA DZIECIĘCANeofobia pokarmowa jest naturalnym etapem rozwoju człowieka. Pierwsze oznaki neofobii możemy już zaobserwować pod koniec 1 roku życia dziecka, ale częściej obserwujemy go w 2-3 roku życia dziecka i trwa do 5-6 roku życia.
Otyłość a choroba zwyrodnieniowa
DIETETYKA DZIECIĘCAJeśli waga ciała jest niewłaściwa w stosunku do naszego wzrostu, może to prowadzić do mechanicznych uszkodzeń chrząstki stawowej. Ponadto często pojawia się sztywność stawów oraz ból.
Atopowe zapalenie skóry
DIETETYKA DZIECIĘCAJest to rodzaj schorzenia zapalnego, niezakaźnego o przewlekłym i nawrotowym charakterze, który związany jest z nadwrażliwością miejscową na pewne substancje, pokarmy, bakterie, grzyby i inne. Najczęściej jest ona uwarunkowana genetycznie.