Nawodnienie

To ważny aspekt w żywieniu człowieka! Przede wszystkim dlatego, że odwodnienie prowadzi do zmęczenia, skurczy mięśni, osłabienia koncentracji oraz zwiększa ryzyko urazu. Jeżeli odwodnienie jest przewlekłe może sprzyjać infekcjom układu moczowego, powstawaniu kamieni w nerkach, chorób zębów, zaparć, zaburzeń przemiany białek i tłuszczów oraz arytmii.
Zapotrzebowanie na płyny jest indywidualne, zależy od potliwości, warunków atmosferycznych, wieku, chorób, przyjmowanych leków, aktywności fizycznej i czasu trwania wysiłku.
Podczas podwyższonej temperatury otoczenia i w trakcie aktywności fizycznej organizm rozprasza ciepło. Dzieje się tak przez zwiększone pocenie oraz rozszerzanie się obwodowych naczyń krwionośnych. Warto wiedzieć, że utrata wody rzędu zaledwie 1% masy ciała osłabia wydolność fizyczną, zaś 4% zmniejsza zdolność wykonywania ćwiczeń nawet do 30%.
Wyczerpanie upałem, określane jako wstępna faza udaru cieplnego, może mieć miejsce przy utracie masy ciała wynoszącej 5%. Zaburzenie czynności układu sercowo – naczyniowego i udar cieplny mogą pojawić się, gdy ubytek masy indukowany utratą wody wynosi ok. 10%.
U ludzi w podeszłym wieku problem odwodnienia często się nasila, powiązane jest to z procesem starzenia, zmniejszeniem zawartości wody w ustroju i pogorszeniem funkcjonowania narządów.
Odwodnienie hipersomatyczne jest najczęściej konsekwencją niewystarczającej podaży płynów, rzadziej nadmiernej ich utraty. Polega na nadmiernej utracie soli w stosunku do wody. Dochodzi do zmniejszenia stężenia sodu w osoczu.
Objawy odwodnienia to najczęściej:
- ospałość,
- ból głowy,
- problemy z koncentracją,
- nudności, brak apetytu,
- zawroty głowy,
- suchość śluzówek,
- uczucie nadmiernego gorąca,
- utrata elastyczności skóry,
- skąpomocz,
- zaburzenia oddychania.
Według WHO ilość spożywanej wody powinna wynosić 30ml/kg masy ciała/dzień. W przypadku niesprawności wykluczającej samodzielne funkcjonowanie zapotrzebowanie określa się na 100ml/kg na pierwsze 10kg masy ciała, 50ml/kg na następne 10kg oraz 15ml/kg na pozostałe kilogramy masy ciała.
Jeżeli uzupełniamy płyny wodą butelkowaną, warto pamiętać, by kupować niezbyt duże objętości, tak by spożyć je w niedługim czasie, ponieważ w pozostawionej otwartej wodzie mogą namnażać się szkodliwe bakterie.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia
DIETETYKA DZIECIĘCAJeżeli krzemu w organizmie jest za mało, ludzki organizm przestaje funkcjonować prawidłowo, pojawiają się zaburzenia, zwłaszcza w metabolizmie tkanki łącznej, którą znajdziemy m.in. w: naczyniach krwionośnych, krwi czy naczyniach limfatycznych i większości narządów. Także komunikacja między ciałem a mózgiem jest zaburzona...

Dietetyka - Kukurydza
DIETETYKA DZIECIĘCAZiarno kukurydzy zawiera składziki takie jak białko, tłuszcz, węglowodany, beta-karoten, B1, B2, E, PP i C. Znajdziemy w niej dużo witamin z grupy B, przede wszystkim tiaminę i niacynę, ale także minerały: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, nikiel, cynk, chrom oraz selen...

MINDFUL EATING
DIETETYKA DZIECIĘCAJest to część praktyki mindfulness. Dowiedz się czym jest „uważne jedzenie”?

Probiotyki w stresie
DIETETYKA DZIECIĘCAStresu doświadcza każdy z nas, zwłaszcza codziennym pędzącym, ekspresowym i nerwowym stylu życia.