Nawodnienie

Nawodnienie

To ważny aspekt w żywieniu człowieka! Przede wszystkim dlatego, że odwodnienie prowadzi do zmęczenia, skurczy mięśni, osłabienia koncentracji oraz zwiększa ryzyko urazu. Jeżeli odwodnienie jest przewlekłe może sprzyjać infekcjom układu moczowego, powstawaniu kamieni w nerkach, chorób zębów, zaparć, zaburzeń przemiany białek i tłuszczów oraz arytmii.

Zapotrzebowanie na płyny jest indywidualne, zależy od potliwości, warunków atmosferycznych, wieku, chorób, przyjmowanych leków, aktywności fizycznej i czasu trwania wysiłku.

Podczas podwyższonej temperatury otoczenia i w trakcie aktywności fizycznej organizm rozprasza ciepło. Dzieje się tak przez zwiększone pocenie oraz rozszerzanie się obwodowych naczyń krwionośnych. Warto wiedzieć, że utrata wody rzędu zaledwie 1% masy ciała osłabia wydolność fizyczną, zaś 4% zmniejsza zdolność wykonywania ćwiczeń nawet do 30%.

Wyczerpanie upałem, określane jako wstępna faza udaru cieplnego, może mieć miejsce przy utracie masy ciała wynoszącej 5%. Zaburzenie czynności układu sercowo – naczyniowego i udar cieplny mogą pojawić się, gdy ubytek masy indukowany utratą wody wynosi ok. 10%.

U ludzi w podeszłym wieku problem odwodnienia często się nasila, powiązane jest to z procesem starzenia, zmniejszeniem zawartości wody w ustroju i pogorszeniem funkcjonowania narządów.

Odwodnienie hipersomatyczne jest najczęściej konsekwencją niewystarczającej podaży płynów, rzadziej nadmiernej ich utraty. Polega na nadmiernej utracie soli w stosunku do wody. Dochodzi do zmniejszenia stężenia sodu w osoczu.

Objawy odwodnienia to najczęściej:

- ospałość,

- ból głowy,

- problemy z koncentracją,

- nudności, brak apetytu,

- zawroty głowy,

- suchość śluzówek,

- uczucie nadmiernego gorąca,

- utrata elastyczności skóry,

- skąpomocz,

- zaburzenia oddychania.

Według WHO ilość spożywanej wody powinna wynosić 30ml/kg masy ciała/dzień. W przypadku niesprawności wykluczającej samodzielne funkcjonowanie zapotrzebowanie określa się na 100ml/kg na pierwsze 10kg masy ciała, 50ml/kg na następne 10kg oraz 15ml/kg na pozostałe kilogramy masy ciała.

Jeżeli uzupełniamy płyny wodą butelkowaną, warto pamiętać, by kupować niezbyt duże objętości, tak by spożyć je w niedługim czasie, ponieważ w pozostawionej otwartej wodzie mogą namnażać się szkodliwe bakterie.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Mizofonia

Mizofonia

DIETETYKA DZIECIĘCA

Gdy odgłosy jedzenia bolą...

Dietetyka - Żelazo

Dietetyka - Żelazo

DIETETYKA DZIECIĘCA

Niedobór żelaza w początkowym okresie życia może powodować problemy z rozwojem psychosomatycznym oraz z zachowaniem i nauką.

Endometrioza a żywienie

Endometrioza a żywienie

DIETETYKA DZIECIĘCA

Endometrioza charakteryzuje się wzrostem tkanki endometrium poza jamą macicy. Komórki wędrują za pomocą układu krwionośnego i limfatycznego do innych tkanek, w większości do jamy otrzewnej, ale zdarza się też, że do płuc oraz naczyń krwionośnych.

Dietetyka - Jelita - informacje ogólne

Dietetyka - Jelita - informacje ogólne

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jelito grube jest uważane za ważny, a może nawet najważniejszy organ ludzkiego organizmu. Nazywane bywa nawet drugim mózgiem, ponieważ jego rolą jest nie tylko wchłanianie substancji odżywczych i formowanie kału. Ma dużo więcej "do powiedzenia".