Nawodnienie

Nawodnienie

To ważny aspekt w żywieniu człowieka! Przede wszystkim dlatego, że odwodnienie prowadzi do zmęczenia, skurczy mięśni, osłabienia koncentracji oraz zwiększa ryzyko urazu. Jeżeli odwodnienie jest przewlekłe może sprzyjać infekcjom układu moczowego, powstawaniu kamieni w nerkach, chorób zębów, zaparć, zaburzeń przemiany białek i tłuszczów oraz arytmii.

Zapotrzebowanie na płyny jest indywidualne, zależy od potliwości, warunków atmosferycznych, wieku, chorób, przyjmowanych leków, aktywności fizycznej i czasu trwania wysiłku.

Podczas podwyższonej temperatury otoczenia i w trakcie aktywności fizycznej organizm rozprasza ciepło. Dzieje się tak przez zwiększone pocenie oraz rozszerzanie się obwodowych naczyń krwionośnych. Warto wiedzieć, że utrata wody rzędu zaledwie 1% masy ciała osłabia wydolność fizyczną, zaś 4% zmniejsza zdolność wykonywania ćwiczeń nawet do 30%.

Wyczerpanie upałem, określane jako wstępna faza udaru cieplnego, może mieć miejsce przy utracie masy ciała wynoszącej 5%. Zaburzenie czynności układu sercowo – naczyniowego i udar cieplny mogą pojawić się, gdy ubytek masy indukowany utratą wody wynosi ok. 10%.

U ludzi w podeszłym wieku problem odwodnienia często się nasila, powiązane jest to z procesem starzenia, zmniejszeniem zawartości wody w ustroju i pogorszeniem funkcjonowania narządów.

Odwodnienie hipersomatyczne jest najczęściej konsekwencją niewystarczającej podaży płynów, rzadziej nadmiernej ich utraty. Polega na nadmiernej utracie soli w stosunku do wody. Dochodzi do zmniejszenia stężenia sodu w osoczu.

Objawy odwodnienia to najczęściej:

- ospałość,

- ból głowy,

- problemy z koncentracją,

- nudności, brak apetytu,

- zawroty głowy,

- suchość śluzówek,

- uczucie nadmiernego gorąca,

- utrata elastyczności skóry,

- skąpomocz,

- zaburzenia oddychania.

Według WHO ilość spożywanej wody powinna wynosić 30ml/kg masy ciała/dzień. W przypadku niesprawności wykluczającej samodzielne funkcjonowanie zapotrzebowanie określa się na 100ml/kg na pierwsze 10kg masy ciała, 50ml/kg na następne 10kg oraz 15ml/kg na pozostałe kilogramy masy ciała.

Jeżeli uzupełniamy płyny wodą butelkowaną, warto pamiętać, by kupować niezbyt duże objętości, tak by spożyć je w niedługim czasie, ponieważ w pozostawionej otwartej wodzie mogą namnażać się szkodliwe bakterie.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Dietetyka - Nasiona Chia

Dietetyka - Nasiona Chia

DIETETYKA DZIECIĘCA

Według badań jest to roślina charakteryzująca się cennym składem odżywczym, zawiera duże pokłady wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych oraz związków działających antyoksydacyjnie. 

Probiotyki w stresie

Probiotyki w stresie

DIETETYKA DZIECIĘCA

Stresu doświadcza każdy z nas, zwłaszcza codziennym pędzącym, ekspresowym i nerwowym stylu życia.

Jelito drażliwe

Jelito drażliwe

DIETETYKA DZIECIĘCA

Czynnościowe schorzenie okrężnicy, które ma charakter długotrwały i o zmiennym nasileniu. Jak sobie z nim poradzić?

Zespół jelita nadwrażliwego

Zespół jelita nadwrażliwego

DIETETYKA DZIECIĘCA

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to zaburzenie czynnościowe, którego charakterystycznymi cechami są: nawracający ból brzucha oraz zaburzenia rytmu wypróżnień.