Miód to cud

Miód to cud

Miód to produkt, po który wielu z nas lubi sięgać, przede wszystkim ze względu na jego walory smakowe, ale poza tym ważne są również jego wartości odżywcze i pielęgnacyjne. Już wieki temu doceniano jego zalety i działanie. Więc i Wy możecie poczuć się jak Kleopatra, która korzystała ponoć np. z rytuałów opartych na miodzie. Może kąpiel?

Miód wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe. Już w starożytności wykorzystywano go do zwalczania infekcji i w leczeniu ran. Dzięki aktywności oksydazy glukozowej, czyli enzymu który pszczoły dodają do zebranego nektaru lub spadzi, miód może wpływać na ok. 60 typów bakterii, wirusów oraz grzybów. Pszczoły przekazują także w swojej wydzielinie własny lizozym, enzym o silnych właściwościach odpornościowych.

Co ciekawe, najsilniejsze działanie wykazują miody o ciemnej barwie takie jak np. gryczany, wrzosowy czy leśny. Należy również podkreślić, że miód wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe już w niskich stężeniach. W przypadku bakterii wykazuje działanie bakteriostatyczne, w wyższych zaś bakteriobójcze. Należy jednak zwrócić uwagę na jego przechowywanie i podawanie. W temp. powyżej 40 st. C nadtlenek wodoru traci swoje aktywności. Podobny wpływ ma również światło słoneczne.

Do tego miód ma działanie antyrodnikowe, neutralizujące nadmiar wolnych rodników tlenowych, głównie dzięki zawartości polifenoli. Na efektywność i w tym przypadku wpływa forma podania miodu. Uznaje się, że najwyższą można uzyskać, podając go rozpuszczonego w letniej wodzie.

Poza działaniem przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym jest przede wszystkim źródłem łatwo przyswajalnych cukrów prostych, ale o bardzo korzystnym profilu. Same oligosacharydy miodu wykazują działanie probiotyczne, stymulujące wzrosty np. Streptococcus thermophilus.

Dla urody też coś się znajdzie. Miód jest doskonały składnikiem np. kremów, maseczek itp. ponieważ wykazuje działanie nawilżające, należy do humektantów, czyli substancji odpowiadających za wiązanie wody. Uważa się także, że miód może pośrednio modulować aktywność fibroblastów i samego kolagenu.

Nie wiesz jak można urozmaicić dietę o miód? Zapraszamy do Sonii, naszego dietetyka!

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Dietetyka - Kukurydza

Dietetyka - Kukurydza

DIETETYKA DZIECIĘCA

Ziarno kukurydzy zawiera składziki takie jak białko, tłuszcz, węglowodany, beta-karoten, B1, B2, E, PP i C. Znajdziemy w niej dużo witamin z grupy B, przede wszystkim tiaminę i niacynę, ale także minerały: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, nikiel, cynk, chrom oraz selen...

Ile dzieci powinny zjadać?

Ile dzieci powinny zjadać?

DIETETYKA DZIECIĘCA

Dziś przyjrzymy się kwestii ilości posiłków u dzieci powyżej 1. Roku życia. Pokaże, że nie musisz biegać za swoim maluchem z łyżką, by choć trochę skubnął.

Szparagi

Szparagi

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jest to warzywo, które naturalnie występuje w klimacie śródziemnomorskim. Jednak znaleźć możemy je prawie wszędzie. Częścią jadalną są młode pędy, inaczej nazywane wypustkami szparagów.

Dietetyka - Żelazo

Dietetyka - Żelazo

DIETETYKA DZIECIĘCA

Niedobór żelaza w początkowym okresie życia może powodować problemy z rozwojem psychosomatycznym oraz z zachowaniem i nauką.