Miód to cud

Miód to cud

Miód to produkt, po który wielu z nas lubi sięgać, przede wszystkim ze względu na jego walory smakowe, ale poza tym ważne są również jego wartości odżywcze i pielęgnacyjne. Już wieki temu doceniano jego zalety i działanie. Więc i Wy możecie poczuć się jak Kleopatra, która korzystała ponoć np. z rytuałów opartych na miodzie. Może kąpiel?

Miód wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe. Już w starożytności wykorzystywano go do zwalczania infekcji i w leczeniu ran. Dzięki aktywności oksydazy glukozowej, czyli enzymu który pszczoły dodają do zebranego nektaru lub spadzi, miód może wpływać na ok. 60 typów bakterii, wirusów oraz grzybów. Pszczoły przekazują także w swojej wydzielinie własny lizozym, enzym o silnych właściwościach odpornościowych.

Co ciekawe, najsilniejsze działanie wykazują miody o ciemnej barwie takie jak np. gryczany, wrzosowy czy leśny. Należy również podkreślić, że miód wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe już w niskich stężeniach. W przypadku bakterii wykazuje działanie bakteriostatyczne, w wyższych zaś bakteriobójcze. Należy jednak zwrócić uwagę na jego przechowywanie i podawanie. W temp. powyżej 40 st. C nadtlenek wodoru traci swoje aktywności. Podobny wpływ ma również światło słoneczne.

Do tego miód ma działanie antyrodnikowe, neutralizujące nadmiar wolnych rodników tlenowych, głównie dzięki zawartości polifenoli. Na efektywność i w tym przypadku wpływa forma podania miodu. Uznaje się, że najwyższą można uzyskać, podając go rozpuszczonego w letniej wodzie.

Poza działaniem przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym jest przede wszystkim źródłem łatwo przyswajalnych cukrów prostych, ale o bardzo korzystnym profilu. Same oligosacharydy miodu wykazują działanie probiotyczne, stymulujące wzrosty np. Streptococcus thermophilus.

Dla urody też coś się znajdzie. Miód jest doskonały składnikiem np. kremów, maseczek itp. ponieważ wykazuje działanie nawilżające, należy do humektantów, czyli substancji odpowiadających za wiązanie wody. Uważa się także, że miód może pośrednio modulować aktywność fibroblastów i samego kolagenu.

Nie wiesz jak można urozmaicić dietę o miód? Zapraszamy do Sonii, naszego dietetyka!


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA

Dietetyka - Naturalne suplementy

Dietetyka - Naturalne suplementy

DIETETYKA

Czyli wszystko to co okazuje się mieć dobroczynny wpływ podczas, gdy zmagamy się z bólem brzucha, niestrawnością oraz innymi problemami związanymi z pracą układu żołądkowo – jelitowego. 

Dietetyka - Nadwaga i otyłość

Dietetyka - Nadwaga i otyłość

DIETETYKA

Warto wiedzieć, że nie są to tylko problemy natury estetycznej – jest to znacznie bardziej złożony problem, który może doprowadzić niestety nawet do śmierci. 

Dietetyka - Kwasy tłuszczowe

Dietetyka - Kwasy tłuszczowe

DIETETYKA

Ćwiczysz chudniesz, inwestujesz w siebie, a czy inwestujesz w prawidłowe funkcjonowanie Twojej łepetynki? 
Jest to najważniejszy „mięsień „w naszym organizmie - bo jest prowodyrem wszelkich czynności świadomych jak i nieświadomych 

Dietetyka - Celiakia

Dietetyka - Celiakia

DIETETYKA

Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, białka zapasowego znajdującego się w zbożach. Gluten, który w tym przypadku jest toksyczny i doprowadza do zaniku kosmków jelita cienkiego, niewielkich wypustek błony śluzowej...