Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska

Słyszeliście o diecie śródziemnomorskiej? Słowo „dieta” w nazwie może delikatnie wprowadzać niezrozumienie, ponieważ chodzi tu przede wszystkim o pewną filozofię żywienia, która może towarzyszyć nam przez całe życie. Czyli nie jest to dieta odchudzająca, ale jak niektórzy nazywają ten sposób odżywiania się – dieta naturalna.

Mieszkańcy południowej Francji, Włoch czy Hiszpanii z powodu ciepłego i wilgotnego klimatu wypracowali w sobie takie właśnie nawyki żywieniowe. Nawyki bazujące na dużej ilości warzyw, kasz, owoców, produktów pełnoziarnistych. Kluczową rolę w przygotowywanych potrawach odgrywają ryby i owoce morza. Składnikiem niezbędnym jest oczywiście także oliwa z oliwek, bardzo dobre źródło tłuszczu.

Dieta śródziemnomorska zyskuje na popularności za sprawą tego jak zbawienny wpływ ma na organizm człowieka w przypadku niektórych chorób (co potwierdzają badania naukowe) takich jak: miażdżyca, cukrzyca, demencja, choroby stawów.

Mamy nadzieję, że jesteście zainteresowani tym, żeby poznać bliżej zasady diety śródziemnomorskiej. Jeśli tak, to zaczynamy.

1. Najważniejsze jest ograniczenie spożywania mięsa, wędlin, tłustych serów i mleka.

2. Unikanie smażenia w wysokiej temperaturze.

3. Nawadnianie, picie dużej ilości wody jest absolutną podstawą. Koniecznie postarajcie się wypracować w sobie nawyk częstego sięgania po szklankę wody.

4. Spożywanie produktów najmniej przetworzonych.

5. Spożywanie dużej ilości ryb oraz owoców morza.

6. Używanie dużej ilości ziół, naturalnych przypraw – ograniczenie soli!

7. Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców w każdym posiłku.

Poniższy przepis jest na dwie porcje, więc możecie przygotować go nie tylko dla siebie.

Bakłażan faszerowany kaszą i mozzarellą

Co Ci będzie potrzebne:

• Bakłażan – 2 szt.

• Pieczarki – 4 szt.

• Ser mozzarella – porcja z jednego opakowania (jedna kulka)

• Pomidory krojone ok. 100g.

• Kasza jaglana – ok. 7 łyżek

• Oliwa z oliwek – 2 łyżki

• 2 ząbki czosnku

• Przyprawy: oregano, bazylia, pieprz czarny, sól

Kaszę gotujemy, twardość tak jak lubisz, w wodzie ze szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek wraz z rozgniecionym czosnkiem. Następnie dodajemy drobno posiekane pieczarki. Kolejno dodajemy pomidory i zioła. Doprowadzamy do zagęszczenia sosu. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Bakłażany przecinamy wzdłuż na połowę i wydrążamy część miąższu, by zrobić miejsce na farsz. Tak przygotowane bakłażany układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Pieczemy ok. 30min, aż będą miękkie.

Jedną z zasad diety śródziemnomorskiej jest celebrowanie posiłków, wspólnie spędzanego czasu.

Każdego kto chciałby się zapisać na pierwszą wizytę dietetyczną do Sonii Orszulak zapraszamy do kontaktu.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Dietetyka - Żelazo

Dietetyka - Żelazo

DIETETYKA DZIECIĘCA

Niedobór żelaza w początkowym okresie życia może powodować problemy z rozwojem psychosomatycznym oraz z zachowaniem i nauką.

Dietetyka - Celiakia

Dietetyka - Celiakia

DIETETYKA DZIECIĘCA

Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, białka zapasowego znajdującego się w zbożach. Gluten, który w tym przypadku jest toksyczny i doprowadza do zaniku kosmków jelita cienkiego, niewielkich wypustek błony śluzowej...

Prawdy i mity o glutenie

Prawdy i mity o glutenie

DIETETYKA DZIECIĘCA

Skonfrontujemy z rzeczywistością najczęściej powtarzane informacje dotyczące popularnego tematu związanego ze spożywaniem produktów z glutenem.

Szparagi

Szparagi

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jest to warzywo, które naturalnie występuje w klimacie śródziemnomorskim. Jednak znaleźć możemy je prawie wszędzie. Częścią jadalną są młode pędy, inaczej nazywane wypustkami szparagów.