Dieta śródziemnomorska
Słyszeliście o diecie śródziemnomorskiej? Słowo „dieta” w nazwie może delikatnie wprowadzać niezrozumienie, ponieważ chodzi tu przede wszystkim o pewną filozofię żywienia, która może towarzyszyć nam przez całe życie. Czyli nie jest to dieta odchudzająca, ale jak niektórzy nazywają ten sposób odżywiania się – dieta naturalna.
Mieszkańcy południowej Francji, Włoch czy Hiszpanii z powodu ciepłego i wilgotnego klimatu wypracowali w sobie takie właśnie nawyki żywieniowe. Nawyki bazujące na dużej ilości warzyw, kasz, owoców, produktów pełnoziarnistych. Kluczową rolę w przygotowywanych potrawach odgrywają ryby i owoce morza. Składnikiem niezbędnym jest oczywiście także oliwa z oliwek, bardzo dobre źródło tłuszczu.
Dieta śródziemnomorska zyskuje na popularności za sprawą tego jak zbawienny wpływ ma na organizm człowieka w przypadku niektórych chorób (co potwierdzają badania naukowe) takich jak: miażdżyca, cukrzyca, demencja, choroby stawów.
Mamy nadzieję, że jesteście zainteresowani tym, żeby poznać bliżej zasady diety śródziemnomorskiej. Jeśli tak, to zaczynamy.
1. Najważniejsze jest ograniczenie spożywania mięsa, wędlin, tłustych serów i mleka.
2. Unikanie smażenia w wysokiej temperaturze.
3. Nawadnianie, picie dużej ilości wody jest absolutną podstawą. Koniecznie postarajcie się wypracować w sobie nawyk częstego sięgania po szklankę wody.
4. Spożywanie produktów najmniej przetworzonych.
5. Spożywanie dużej ilości ryb oraz owoców morza.
6. Używanie dużej ilości ziół, naturalnych przypraw – ograniczenie soli!
7. Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców w każdym posiłku.
Poniższy przepis jest na dwie porcje, więc możecie przygotować go nie tylko dla siebie.
Bakłażan faszerowany kaszą i mozzarellą
Co Ci będzie potrzebne:
• Bakłażan – 2 szt.
• Pieczarki – 4 szt.
• Ser mozzarella – porcja z jednego opakowania (jedna kulka)
• Pomidory krojone ok. 100g.
• Kasza jaglana – ok. 7 łyżek
• Oliwa z oliwek – 2 łyżki
• 2 ząbki czosnku
• Przyprawy: oregano, bazylia, pieprz czarny, sól
Kaszę gotujemy, twardość tak jak lubisz, w wodzie ze szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek wraz z rozgniecionym czosnkiem. Następnie dodajemy drobno posiekane pieczarki. Kolejno dodajemy pomidory i zioła. Doprowadzamy do zagęszczenia sosu. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Bakłażany przecinamy wzdłuż na połowę i wydrążamy część miąższu, by zrobić miejsce na farsz. Tak przygotowane bakłażany układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Pieczemy ok. 30min, aż będą miękkie.
Jedną z zasad diety śródziemnomorskiej jest celebrowanie posiłków, wspólnie spędzanego czasu.
Każdego kto chciałby się zapisać na pierwszą wizytę dietetyczną do Sonii Orszulak zapraszamy do kontaktu.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA
Woda smakowa
DIETETYKA DZIECIĘCAWiele osób niechętnie sięga po zwykłą wodę, często zastępując ją innymi płynami. Część z nich wypija duże ilości wody smakowej. Czy to dobry zamiennik?
Kwasy omega-3
DIETETYKA DZIECIĘCAKwasy tłuszczowe omega 3 są wspierciem dla układu immunologicznego i pomagają w walce z infekcjami, obniżają stany zapalne i są szczególnie polecane dzieciom, których organizm pracuje bardzo intensywnie przed nabyciem odporności
Dietetyka - Naturalne suplementy
DIETETYKA DZIECIĘCACzyli wszystko to co okazuje się mieć dobroczynny wpływ podczas, gdy zmagamy się z bólem brzucha, niestrawnością oraz innymi problemami związanymi z pracą układu żołądkowo – jelitowego.
Dieta śródziemnomorska
DIETETYKA DZIECIĘCADieta śródziemnomorska zyskuje na popularności za sprawą tego jak zbawienny wpływ ma na organizm człowieka w przypadku niektórych chorób.