Neofobia rozwojowa

Neofobia rozwojowa
Neofobia pokarmowa jest naturalnym etapem rozwoju człowieka. Pierwsze oznaki neofobii możemy już zaobserwować pod koniec 1 roku życia dziecka, ale częściej obserwujemy go w 2-3 roku życia dziecka i trwa do 5-6 roku życia.
Neofobia pokarmowa jest to reakcja lękowa dziecka na nowe, nieznane jedzenie, ale również na pokarmy znane, podane w inny niż dotychczas sposób.
Dzieci akceptują pokarmy wysokowęglowodanowe, a odrzucają pokarmy najczęściej zielone, czerwone, brudne lub oślizgłe np. zielone warzywa, mięso, ryby.
Neofobia żywieniowa nie jest zaburzeniem, jest zjawiskiem fizjologicznym, który dotyczy wszystkich ssaków. Pojawia się w momencie, gdy dziecko zaczyna przejawiać cechy samodzielności (chodzenie, sam chce jeść, pić). Ma cechy fizjologiczne i jest uwarunkowana ewolucyjnie, co oznacza, że odrzuca jedzenie, którego smak może być związany z toksyczną substancją lub potencjalnie niebezpiecznym źródłem pożywienia.
Wygląd jedzenia jest dla dziecka bardzo istotny, ponieważ narządem wzroku ocenia czy jedzenie jest bezpieczne. Jeśli podamy mu złamanego krakersa, a do tej pory jadł zawsze całego, to odmówi zjedzenia, bo to nie „jego” krakers. Dzieci w tym wieku mają już swoje preferencje co do koloru, ułożenia jedzenia na talerzu, wyglądu jedzenia i jeśli coś wygląda inaczej to nie chcą tego jeść. Dlatego też często lubią nuggetsy czy fast foody, ponieważ te produkty zwykle wyglądają tak samo.
W okolicy 2-3 roku życia dziecko coraz lepiej rozróżnia produkty jadalne od niejadalnych, zaczyna dzielić produkty, które zjadamy na śniadanie, obiad i kolacje. Tworzy własny schemat żywieniowy jak powinno wyglądać i pachnieć pożywienie, które lubi. Najczęściej w tym schemacie znajdują się produkty, które dziecko zna, a nowe produkty, muszą dopiero do tego schematu dołączyć i to wymaga wielokrotnych ekspozycji tych produktów (badania naukowe mówią o 8-15 próbach kontaktu dziecka z nowym produktem zanim powędruje do ust).
Jednocześnie trzeba pamiętać, że w tym okresie możemy mieć do czynienia z wieloma innymi przyczynami, dla których dzieci mogą odmawiać jedzenia.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Woda smakowa
DIETETYKA DZIECIĘCAWiele osób niechętnie sięga po zwykłą wodę, często zastępując ją innymi płynami. Część z nich wypija duże ilości wody smakowej. Czy to dobry zamiennik?

Choroba Hashimoto a dieta
DIETETYKA DZIECIĘCAOsoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy oraz chorobę Hashimoto często zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL i trójglicerydów, a także ze zwiększoną masą ciała. I tu wkracza dieta!

Szparagi
DIETETYKA DZIECIĘCAJest to warzywo, które naturalnie występuje w klimacie śródziemnomorskim. Jednak znaleźć możemy je prawie wszędzie. Częścią jadalną są młode pędy, inaczej nazywane wypustkami szparagów.

Dietetyka - Kukurydza
DIETETYKA DZIECIĘCAZiarno kukurydzy zawiera składziki takie jak białko, tłuszcz, węglowodany, beta-karoten, B1, B2, E, PP i C. Znajdziemy w niej dużo witamin z grupy B, przede wszystkim tiaminę i niacynę, ale także minerały: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, nikiel, cynk, chrom oraz selen...