Zespół jelita nadwrażliwego

Ty lub Twój bliski masz zespół jelita nadwrażliwego? Czy wiesz jak ważne jest wówczas postępowanie żywieniowe?
Dziś przyjrzymy się właśnie tematyce żywienia w tej chorobie. Zapraszamy do lektury!
Zaczynając od początku. Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to zaburzenie czynnościowe, którego charakterystycznymi cechami są: nawracający ból brzucha oraz zaburzenia rytmu wypróżnień. Biorąc pod uwagę postępowanie dietetyczne w IBS niezmiennie przodującą rolę wiedzie dieta low FODMAP. Nie jest to pojęcie nowe, dlatego badania kliniczne i relacje empiryczne docierają do szerszego grona odbiorców i można w coraz większym stopniu indywidualizować zalecenia, które opierają się na low FODMAP.
Sama dieta low FODMAP polega przede wszystkim na eliminacji produktów o wysokim potencjale fermentującym. Czas eliminacji trwa od czterech do ośmiu tygodni, po tym okresie dieta zostaje rozszerzana, wprowadzając uprzednio wyeliminowane produkty i oceniając ich indywidualną tolerancję.
Niestety dieta ta jest trudna, niejednokrotnie zwraca się uwagę na jej restrykcyjność i potencjalne deficyty składników pokarmowych. Przewlekłe unikanie składników to także ryzyko dysbiozy jelitowej.
Biorąc pod uwagę powyższe konsekwencje można zauważyć jak ważna jest indywidualizacja zaleceń i dbanie o wysoką wartość odżywczą. Badania pokazują, że niestety dieta u osób z IBS często jest uboga w beta-karoten, retinol, ryboflawinę, wapń, magnez czy fosfor.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom pacjentów Narodowy Instytut Zdrowia i Doskonałości Klinicznej w Wielkiej Brytanii opublikował informacje dotyczące możliwej modyfikacji diety low FODMAP. Najważniejsze zasady brzmią:
‼️‼️
1. dbanie o regularność spożywanych posiłków
2. zastąpienie produktów opierających się na tradycyjnej pszenicy wyrobami z orkiszu,
3. zmniejszenie spożycia produktów o wysokiej zawartości tłuszczu,
4. ograniczenie konsumpcji cebuli, kapusty i fasoli,
5. odstawienie napojów gazowanych, gumy do żucia, słodzików, których nazwa kończy się na „-ol”,
6. zwiększenie spożycia łusek babki płesznik.
W następnym poście dotyczącym diet low FODMAP dla osób z zespołem jelita nadwrażliwego, zaprezentuję Wam przykładowy jednodniowy jadłospis.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Neofobia rozwojowa
DIETETYKA DZIECIĘCANeofobia pokarmowa jest naturalnym etapem rozwoju człowieka. Pierwsze oznaki neofobii możemy już zaobserwować pod koniec 1 roku życia dziecka, ale częściej obserwujemy go w 2-3 roku życia dziecka i trwa do 5-6 roku życia.

Otyłość a choroba zwyrodnieniowa
DIETETYKA DZIECIĘCAJeśli waga ciała jest niewłaściwa w stosunku do naszego wzrostu, może to prowadzić do mechanicznych uszkodzeń chrząstki stawowej. Ponadto często pojawia się sztywność stawów oraz ból.

Pierwsza wizyta u Dietetyka
DIETETYKA DZIECIĘCAJeśli masz problem z doborem diety, zmagasz się z różnymi chorobami, nie wiesz jak stracić zbędne kilogramy, chcesz się czuć zdrowsza/y, pełna/y sił witalnych i dostać zastrzyk energii, z przysłowiowym „kopniakiem” do działania, to pomoc dietetyka jest właśnie dla Ciebie!

Dietetyka - Naturalne suplementy
DIETETYKA DZIECIĘCACzyli wszystko to co okazuje się mieć dobroczynny wpływ podczas, gdy zmagamy się z bólem brzucha, niestrawnością oraz innymi problemami związanymi z pracą układu żołądkowo – jelitowego.