Zespół jelita nadwrażliwego

Zespół jelita nadwrażliwego

Ty lub Twój bliski masz zespół jelita nadwrażliwego? Czy wiesz jak ważne jest wówczas postępowanie żywieniowe?

Dziś przyjrzymy się właśnie tematyce żywienia w tej chorobie. Zapraszamy do lektury!

Zaczynając od początku. Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to zaburzenie czynnościowe, którego charakterystycznymi cechami są: nawracający ból brzucha oraz zaburzenia rytmu wypróżnień. Biorąc pod uwagę postępowanie dietetyczne w IBS niezmiennie przodującą rolę wiedzie dieta low FODMAP. Nie jest to pojęcie nowe, dlatego badania kliniczne i relacje empiryczne docierają do szerszego grona odbiorców i można w coraz większym stopniu indywidualizować zalecenia, które opierają się na low FODMAP.

Sama dieta low FODMAP polega przede wszystkim na eliminacji produktów o wysokim potencjale fermentującym. Czas eliminacji trwa od czterech do ośmiu tygodni, po tym okresie dieta zostaje rozszerzana, wprowadzając uprzednio wyeliminowane produkty i oceniając ich indywidualną tolerancję.

Niestety dieta ta jest trudna, niejednokrotnie zwraca się uwagę na jej restrykcyjność i potencjalne deficyty składników pokarmowych. Przewlekłe unikanie składników to także ryzyko dysbiozy jelitowej.

Biorąc pod uwagę powyższe konsekwencje można zauważyć jak ważna jest indywidualizacja zaleceń i dbanie o wysoką wartość odżywczą. Badania pokazują, że niestety dieta u osób z IBS często jest uboga w beta-karoten, retinol, ryboflawinę, wapń, magnez czy fosfor.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom pacjentów Narodowy Instytut Zdrowia i Doskonałości Klinicznej w Wielkiej Brytanii opublikował informacje dotyczące możliwej modyfikacji diety low FODMAP. Najważniejsze zasady brzmią:

‼️‼️

1. dbanie o regularność spożywanych posiłków

2. zastąpienie produktów opierających się na tradycyjnej pszenicy wyrobami z orkiszu,

3. zmniejszenie spożycia produktów o wysokiej zawartości tłuszczu,

4. ograniczenie konsumpcji cebuli, kapusty i fasoli,

5. odstawienie napojów gazowanych, gumy do żucia, słodzików, których nazwa kończy się na „-ol”,

6. zwiększenie spożycia łusek babki płesznik.

W następnym poście dotyczącym diet low FODMAP dla osób z zespołem jelita nadwrażliwego, zaprezentuję Wam przykładowy jednodniowy jadłospis.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Światem rządzą drobnoustroje

Światem rządzą drobnoustroje

DIETETYKA DZIECIĘCA

To absolutnie najstarsze formy życia na Ziemi, człowiek nie jest w stanie bez nich funckjonować.

Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia

Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jeżeli krzemu w organizmie jest za mało, ludzki organizm przestaje funkcjonować prawidłowo, pojawiają się zaburzenia, zwłaszcza w metabolizmie tkanki łącznej, którą znajdziemy m.in. w: naczyniach krwionośnych, krwi czy naczyniach limfatycznych i większości narządów. Także komunikacja między ciałem a mózgiem jest zaburzona...

Dietetyka - Probiotyki

Dietetyka - Probiotyki

DIETETYKA DZIECIĘCA

W naszym życiu jest ciagle wojna postu z karnawałem, tj raz jesteśmy na normalnej diecie, a raz imprezujemy i podlegamy słabością...

Endometrioza a żywienie

Endometrioza a żywienie

DIETETYKA DZIECIĘCA

Endometrioza charakteryzuje się wzrostem tkanki endometrium poza jamą macicy. Komórki wędrują za pomocą układu krwionośnego i limfatycznego do innych tkanek, w większości do jamy otrzewnej, ale zdarza się też, że do płuc oraz naczyń krwionośnych.