Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry

Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry

Jeśli chcemy mówić o rozpoznaniu AZS należy stwierdzić występowanie trzech podstawowych kryteriów.:
1. Występowanie świądu; 
2. Przewlekły nawrotowy przebieg; 
3. Charakterystyczna morfologia zmian i ich lokalizacja lub osobniczy czy też rodzinny wywiad atopowy. 

Z pozostałych kryteriów (mniejszych), przynajmniej trzy powinny być spełnione. Do takich zaliczane są m.in.: suchość skóry, podwyższony poziom IgE, rybia łuska, wczesny wiek pojawienia się zmian, zacienienie wokół oczu, wyostrzenie się zmian podczas sytuacji stresowych.

Można wyróżnić trzy fazy AZS:

Pierwsza z nich to paza niemowlęca i wczesnodziecięca. Wówczas najczęstszymi pierwszymi objawami są rumieniowe plamy, a objawom skórnym towarzyszy świąd. Przekładać może się to na rozdrażnienie, zaburzenia snu, a także zmniejszony apetyt. 

Faza druga dotyczy dzieci wieku między czwartym a dwunastym rokiem życia. Pojawiają się charakterystyczne objawy na zgięciach kolan, łokci, w fałdzie szyjnym czy na twarzy, a świąd dominuje, wpływając na codzienne funkcjonowanie. 

Faza trzecia obejmuje okres dojrzewania i wieku dorosłego. Wówczas zauważa się zaczerwienienie skóry połączone ze świądem, najczęściej pojawia się w górnej części ciała. Mogą pojawić się dodatkowe objawy, są to m.in. dodatkowa fałda na dolnej powiece, zasinienie wokół oczu, przebarwienia na bokach szyi o charakterze siateczkowym. 

Głównymi przyczynami AZS są:

• Predyspozycje genetyczne,
• Nadprodukcja immunoglobuliny, 
• Zaburzenia budowy barier naskórkowej, 
• Zakażenia drobnoustrojami,
• Autoimmunizacja,
• Czynniki psychosomatyczne, 
• Detergenty, konserwanty czy barwniki żywnościowe. 

Podczas leczenia AZS ważna okazuje się dobrze dobrana dieta. Polega na usunięciu tych produktów, które powodują niewłaściwą reakcję ze strony układu immunologicznego, a zastąpieniu ich artykułami bezpiecznymi o równoważnej wartości odżywczej. Taka dieta powinna być pełnowartościowa, oparta na produktach naturalnych bez konserwantów, sztucznych barwników itp. 

Po więcej informacji oraz pomoc zapraszamy do Sonii – dietetyka w Centrum Osteopatii i Terapii Manualnej http://www.osteopatja.pl/dietetyka

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Jelito drażliwe

Jelito drażliwe

DIETETYKA DZIECIĘCA

Czynnościowe schorzenie okrężnicy, które ma charakter długotrwały i o zmiennym nasileniu. Jak sobie z nim poradzić?

MINDFUL EATING

MINDFUL EATING

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jest to część praktyki mindfulness. Dowiedz się czym jest „uważne jedzenie”?

Dieta w osteoporozie

Dieta w osteoporozie

DIETETYKA DZIECIĘCA

To schorzenie szkieletu, które charakteryzuje się niską gęstością mineralną kości, co doprowadza do obniżenia jakości tkanki kostnej.

Dietetyka - Kwasy tłuszczowe

Dietetyka - Kwasy tłuszczowe

DIETETYKA DZIECIĘCA

Ćwiczysz chudniesz, inwestujesz w siebie, a czy inwestujesz w prawidłowe funkcjonowanie Twojej łepetynki? 
Jest to najważniejszy „mięsień „w naszym organizmie - bo jest prowodyrem wszelkich czynności świadomych jak i nieświadomych