Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry

Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry

Jeśli chcemy mówić o rozpoznaniu AZS należy stwierdzić występowanie trzech podstawowych kryteriów.:
1. Występowanie świądu; 
2. Przewlekły nawrotowy przebieg; 
3. Charakterystyczna morfologia zmian i ich lokalizacja lub osobniczy czy też rodzinny wywiad atopowy. 

Z pozostałych kryteriów (mniejszych), przynajmniej trzy powinny być spełnione. Do takich zaliczane są m.in.: suchość skóry, podwyższony poziom IgE, rybia łuska, wczesny wiek pojawienia się zmian, zacienienie wokół oczu, wyostrzenie się zmian podczas sytuacji stresowych.

Można wyróżnić trzy fazy AZS:

Pierwsza z nich to paza niemowlęca i wczesnodziecięca. Wówczas najczęstszymi pierwszymi objawami są rumieniowe plamy, a objawom skórnym towarzyszy świąd. Przekładać może się to na rozdrażnienie, zaburzenia snu, a także zmniejszony apetyt. 

Faza druga dotyczy dzieci wieku między czwartym a dwunastym rokiem życia. Pojawiają się charakterystyczne objawy na zgięciach kolan, łokci, w fałdzie szyjnym czy na twarzy, a świąd dominuje, wpływając na codzienne funkcjonowanie. 

Faza trzecia obejmuje okres dojrzewania i wieku dorosłego. Wówczas zauważa się zaczerwienienie skóry połączone ze świądem, najczęściej pojawia się w górnej części ciała. Mogą pojawić się dodatkowe objawy, są to m.in. dodatkowa fałda na dolnej powiece, zasinienie wokół oczu, przebarwienia na bokach szyi o charakterze siateczkowym. 

Głównymi przyczynami AZS są:

• Predyspozycje genetyczne,
• Nadprodukcja immunoglobuliny, 
• Zaburzenia budowy barier naskórkowej, 
• Zakażenia drobnoustrojami,
• Autoimmunizacja,
• Czynniki psychosomatyczne, 
• Detergenty, konserwanty czy barwniki żywnościowe. 

Podczas leczenia AZS ważna okazuje się dobrze dobrana dieta. Polega na usunięciu tych produktów, które powodują niewłaściwą reakcję ze strony układu immunologicznego, a zastąpieniu ich artykułami bezpiecznymi o równoważnej wartości odżywczej. Taka dieta powinna być pełnowartościowa, oparta na produktach naturalnych bez konserwantów, sztucznych barwników itp. 

Po więcej informacji oraz pomoc zapraszamy do Sonii – dietetyka w Centrum Osteopatii i Terapii Manualnej http://www.osteopatja.pl/dietetyka

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Szparagi

Szparagi

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jest to warzywo, które naturalnie występuje w klimacie śródziemnomorskim. Jednak znaleźć możemy je prawie wszędzie. Częścią jadalną są młode pędy, inaczej nazywane wypustkami szparagów.

Dietetyka - Naturalne suplementy

Dietetyka - Naturalne suplementy

DIETETYKA DZIECIĘCA

Czyli wszystko to co okazuje się mieć dobroczynny wpływ podczas, gdy zmagamy się z bólem brzucha, niestrawnością oraz innymi problemami związanymi z pracą układu żołądkowo – jelitowego. 

Endometrioza a żywienie

Endometrioza a żywienie

DIETETYKA DZIECIĘCA

Endometrioza charakteryzuje się wzrostem tkanki endometrium poza jamą macicy. Komórki wędrują za pomocą układu krwionośnego i limfatycznego do innych tkanek, w większości do jamy otrzewnej, ale zdarza się też, że do płuc oraz naczyń krwionośnych.

Dietetyka - Mleko modyfikowane

Dietetyka - Mleko modyfikowane

DIETETYKA DZIECIĘCA

Podczas karmienia naturalnego zaspokajane jest zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki odżywcze, dzięki czemu dziecko może rozwijać się we właściwy sposób, ale także jest pierwszym bodźcem formującym umiejętność interakcji społecznej.