Szparagi

Największą popularnością cieszą się w okresie wiosennym. Wówczas bez problemu znajdziemy je w sklepach i na ryneczkach. A co tak naprawdę wiemy o nich i ich właściwościach?
Jest to warzywo, które naturalnie występuje w klimacie śródziemnomorskim. Jednak znaleźć możemy je prawie wszędzie. Częścią jadalną są młode pędy, inaczej nazywane wypustkami szparagów.
Jeśli zależy Ci na zdrowej i niskokalorycznej diecie - SZPARAGI są właśnie dla Ciebie. Zawierają one bowiem bardzo dużo składników odżywczych, a w 100 gramach tego warzywa znajdziemy ok. 18/20 kcal.
Oto co w nich znajdziemy:
- kwas foliowy,
- witaminę C i E,
- beta-karoten,
- błonnik,
- wapń,
- fosfor,
- potas.
Świetnie działają na spowolnienie procesu starzenia się skóry, wspierają zachowanie jej jędrności i elastyczności. Dodatkowo nawadniają organizm, wspomagają nasze kości i pracę układu immunologicznego oraz pokarmowego.
Czy wiecie jak przygotować szparagi?
Na dobry początek upewnij się, że wybrane szparagi są świeże, czyli nie są za cienkie, końcówki nie są przesuszone oraz nie mają przebarwień. Jeśli są odpowiednia do spożycia, wówczas można przejść do obróbki. W zależności od rodzaju trzeba odpowiednio je obrać. Kolejno obrane szparagi wstawiamy do garnka z wodą, tak aby główki znajdowały się ponad powierzchnią wody. Do wody dodajemy szczyptę soli, następnie garnek przykrywamy. Średni czas gotowania to ok. 10-15 min, w zależności od rodzaju.
Ich przyrządzenie jest proste, więc zachęcamy każdego do wprowadzenia szparagów do diety.
Po pomysły i porady zapraszamy do naszego dietetyka – Sonii Orszulak.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Dietetyka - Jelita - informacje ogólne
DIETETYKA DZIECIĘCAJelito grube jest uważane za ważny, a może nawet najważniejszy organ ludzkiego organizmu. Nazywane bywa nawet drugim mózgiem, ponieważ jego rolą jest nie tylko wchłanianie substancji odżywczych i formowanie kału. Ma dużo więcej "do powiedzenia".

(NIE)Jedz do syta
DIETETYKA DZIECIĘCADobrze byłoby zakończyć posiłek z lekkim uczyciem sytości, nie doprowadzając do sytuacji, gdy zjedliśmy za dużo.

Choroba Hashimoto a dieta
DIETETYKA DZIECIĘCAOsoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy oraz chorobę Hashimoto często zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL i trójglicerydów, a także ze zwiększoną masą ciała. I tu wkracza dieta!

Miód to cud
DIETETYKA DZIECIĘCAProdukt, po który wielu z nas lubi sięgać, przede wszystkim ze względu na jego walory smakowe, ale poza tym ważne są również jego wartości odżywcze i pielęgnacyjne.