Prawdy i mity o glutenie

Prawdy i mity o glutenie

Skonfrontujemy z rzeczywistością najczęściej powtarzane informacje dotyczące popularnego tematu związanego ze spożywaniem produktów z glutenem. Zapraszamy do zapoznania się i dyskusji, co Waszym zdaniem jest jeszcze warte uwagi w tym kontekście, by nie dać zrobić się „w balona”.

1. Eliminacja glutenu doda energii

Jeżeli patrząc tylko na to stwierdzenie, bez dodatkowych wyjaśnień to jest to MIT! Wywodzi się ono z założenia, że gluten pochłania więcej energii do strawienia przez organizm, a co za tym idzie człowiek czuje się bardziej ospały. Jednak według Scholl of Public Health Uniwersytetu Wisconsin nie powstały jeszcze badania, które potwierdzałyby tą tezę. Takie stwierdzenie mogło mieć swój początek poprzez nie samo wyeliminowanie glutenu, ale przede wszystkim przez zmianę sposobu odżywiania. Odejście od diety opartej na wysoko przetworzonych produktach i oparcie żywienia na większym spożywaniu np. warzyw i owoców oraz produktów mniej przetworzonych. Jeżeli dobrze zbilansujesz dietę, a nie musisz odstawiać glutenu to też będziesz czuł więcej energii.

2. Gdy masz problemy z jelitami odstaw gluten

Jest w tym po części prawda, ponieważ dolegliwości związane z jelitami mają różnorodne podłoże. Zależą np. od niskiej odporności jelit, zakażenia wirusowego czy pasożytniczego, uszkodzenia tkanek itp.

Najczęściej wykluczyć gluten zaleca się w chorobach bezpośrednio współzależnych z glutenem. Jednak są też choroby, w których eliminacja tego składnika jest korzystna (np. Leśniowskiego-Crohna).

3. Gluten może być ukryty w niektórych produktach

Owszem! Producenci nie muszą podawać informacji na produkcie o zawartym glutenie, jeżeli jego ilość nie przekracza 20 ppm (mg/1kg). Może się nawet pojawić na nich znak przekreślonego kłosa, czyli międzynarodowego symbolu.

4. Odrobina glutenu może szkodzić

Badani pokazały, że spożycie nawet 50mg glutenu na dobę może spowodować uszkodzenie jelit u osób z celiakią.

5. Zdrowa dieta zawiera gluten

Tak! Tak zwana zdrowa dieta może zawierać gluten. Nieprawdą jest, że tylko produkty bezglutenowe są zdrowe. Spójrzmy na przykład na dietę śródziemnomorską, która jest korzystną dietą (oczywiście, gdy nie ma chorób wskazujących na konieczność eliminacji glutenu lub innych produktów).

6. Chleb musi mieć gluten

Nic bardziej mylnego. Można upiec/kupić chleb, który nie będzie zawierał glutenu. Do jego wypieku można użyć np. mąki kukurydzianej czy gryczanej.

7. Nieprawidłowo zbilansowana dieta bezglutenowa oznacza niedobór składników odżywczych

Jak najbardziej jest to prawdziwe stwierdzenie. Badania pokazują, że źle skomponowana dieta bezglutenowa może prowadzić do niedoborów takich składników jak wapń, fosfor, magnez, selen, miedź.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

MINDFUL EATING

MINDFUL EATING

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jest to część praktyki mindfulness. Dowiedz się czym jest „uważne jedzenie”?

Atopowe zapalenie skóry

Atopowe zapalenie skóry

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jest to rodzaj schorzenia zapalnego, niezakaźnego o przewlekłym i nawrotowym charakterze, który związany jest z nadwrażliwością miejscową na pewne substancje, pokarmy, bakterie, grzyby i inne. Najczęściej jest ona uwarunkowana genetycznie.

Dietetyka - Złoty eliksir natury

Dietetyka - Złoty eliksir natury

DIETETYKA DZIECIĘCA

Zawarte w oleju rzepakowym nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają pracę serca, układu krwionośnego, nerek, mózgu, pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi oraz poprawiają stan skóry i jej kondycję...

Szpinak

Szpinak

DIETETYKA DZIECIĘCA

Można jego oddziaływanie na organizm określić mianem – holistycznego.