Prawdy i mity o glutenie

Prawdy i mity o glutenie

Skonfrontujemy z rzeczywistością najczęściej powtarzane informacje dotyczące popularnego tematu związanego ze spożywaniem produktów z glutenem. Zapraszamy do zapoznania się i dyskusji, co Waszym zdaniem jest jeszcze warte uwagi w tym kontekście, by nie dać zrobić się „w balona”.

1. Eliminacja glutenu doda energii

Jeżeli patrząc tylko na to stwierdzenie, bez dodatkowych wyjaśnień to jest to MIT! Wywodzi się ono z założenia, że gluten pochłania więcej energii do strawienia przez organizm, a co za tym idzie człowiek czuje się bardziej ospały. Jednak według Scholl of Public Health Uniwersytetu Wisconsin nie powstały jeszcze badania, które potwierdzałyby tą tezę. Takie stwierdzenie mogło mieć swój początek poprzez nie samo wyeliminowanie glutenu, ale przede wszystkim przez zmianę sposobu odżywiania. Odejście od diety opartej na wysoko przetworzonych produktach i oparcie żywienia na większym spożywaniu np. warzyw i owoców oraz produktów mniej przetworzonych. Jeżeli dobrze zbilansujesz dietę, a nie musisz odstawiać glutenu to też będziesz czuł więcej energii.

2. Gdy masz problemy z jelitami odstaw gluten

Jest w tym po części prawda, ponieważ dolegliwości związane z jelitami mają różnorodne podłoże. Zależą np. od niskiej odporności jelit, zakażenia wirusowego czy pasożytniczego, uszkodzenia tkanek itp.

Najczęściej wykluczyć gluten zaleca się w chorobach bezpośrednio współzależnych z glutenem. Jednak są też choroby, w których eliminacja tego składnika jest korzystna (np. Leśniowskiego-Crohna).

3. Gluten może być ukryty w niektórych produktach

Owszem! Producenci nie muszą podawać informacji na produkcie o zawartym glutenie, jeżeli jego ilość nie przekracza 20 ppm (mg/1kg). Może się nawet pojawić na nich znak przekreślonego kłosa, czyli międzynarodowego symbolu.

4. Odrobina glutenu może szkodzić

Badani pokazały, że spożycie nawet 50mg glutenu na dobę może spowodować uszkodzenie jelit u osób z celiakią.

5. Zdrowa dieta zawiera gluten

Tak! Tak zwana zdrowa dieta może zawierać gluten. Nieprawdą jest, że tylko produkty bezglutenowe są zdrowe. Spójrzmy na przykład na dietę śródziemnomorską, która jest korzystną dietą (oczywiście, gdy nie ma chorób wskazujących na konieczność eliminacji glutenu lub innych produktów).

6. Chleb musi mieć gluten

Nic bardziej mylnego. Można upiec/kupić chleb, który nie będzie zawierał glutenu. Do jego wypieku można użyć np. mąki kukurydzianej czy gryczanej.

7. Nieprawidłowo zbilansowana dieta bezglutenowa oznacza niedobór składników odżywczych

Jak najbardziej jest to prawdziwe stwierdzenie. Badania pokazują, że źle skomponowana dieta bezglutenowa może prowadzić do niedoborów takich składników jak wapń, fosfor, magnez, selen, miedź.


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA

Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry

Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry

DIETETYKA

Podczas leczenia AZS ważna okazuje się dobrze dobrana dieta. Polega na usunięciu tych produktów, które powodują niewłaściwą reakcję ze strony układu immunologicznego...

Dietetyka - Jelita - informacje ogólne

Dietetyka - Jelita - informacje ogólne

DIETETYKA

Jelito grube jest uważane za ważny, a może nawet najważniejszy organ ludzkiego organizmu. Nazywane bywa nawet drugim mózgiem, ponieważ jego rolą jest nie tylko wchłanianie substancji odżywczych i formowanie kału. Ma dużo więcej "do powiedzenia".

(NIE)Jedz do syta

(NIE)Jedz do syta

DIETETYKA

Dobrze byłoby zakończyć posiłek z lekkim uczyciem sytości, nie doprowadzając do sytuacji, gdy zjedliśmy za dużo.

Problem z jedzeniem

Problem z jedzeniem

DIETETYKA

Co w przypadku, gdy niechęć do jedzenia się nasila, dziecko odmawia spożycia posiłku?