MINDFUL EATING

MINDFUL EATING

Jak skupić swoją uwagę? Czym jest „uważne jedzenie”? W tym artykule odpowiemy na kilka najważniejszych pytań związanych z tym trendem żywieniowym.

Jest to część praktyki mindfulness, tłumacząc na język polski – uważność. Bazujemy na skupieniu się na „tu i teraz”, swoich bieżących myślach i doznaniach. Udowodniono, że Ci, którzy jedzą uważnie dostarczają mniej kalorii i sięgają częściej po zdrowsze produkty.

Głodny czy nie? 

W czasach ogólnej dostępności, żywności wysoko przetworzonych, reklam i zabiegania często mylnie odczytujemy moment, w którym jesteśmy naprawdę głodni. Być może to, co czujemy, nie jest głodem, a tylko pragnieniem? Gdy głód się pojawia dobrze jest zacząć od mniejszej ilości jedzenia na talerzu, później ewentualnie wziąć dokładkę.

Tempo jedzenia ma znaczenie? 

Jeżeli masz możliwość to zawsze jedz przy stole bez towarzystwa telefonów, gazet, telewizora czy innych rozpraszaczy. Jedz bez pośpiechu, dokładnie przeżuwaj, bo dzięki temu pokarm lepiej się strawi, a substancje odżywcze lepiej się przyswoją. Dodatkowo im więcej żujesz, tym Twój mózg lepiej zapamiętuje, że jadłeś, a uczucie sytości trwa dłużej.

Jedz do syta, do momentu, aż przestaniesz czuć głów, ale uważaj, by się nie przejadać. Nie ma obowiązku sprzątnięcia wszystkiego co wylądowało wcześniej na talerzu.

20 minut to czas, który jest dobry na spożycie posiłku, tyle czasu powinno zająć jedzenie do momentu, gdy poczujemy sytość.

Podsumowując, skup się na danej czynność, jedzenie powinno być momentem trochę takiej celebracji, gdy nikt ani nic nie zakłóca Twoich myśli. Nie zapychaj się na siłę, na zapas, jedz tyle ile potrzebujesz, by osiągnąć uczucie sytości. Skup się!

Zapraszamy na konsultację z dietetykiem - Sonią Orszulak!

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Neofobia rozwojowa

Neofobia rozwojowa

DIETETYKA DZIECIĘCA

Neofobia pokarmowa jest naturalnym etapem rozwoju człowieka. Pierwsze oznaki neofobii możemy już zaobserwować pod koniec 1 roku życia dziecka, ale częściej obserwujemy go w 2-3 roku życia dziecka i trwa do 5-6 roku życia.

Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry

Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry

DIETETYKA DZIECIĘCA

Podczas leczenia AZS ważna okazuje się dobrze dobrana dieta. Polega na usunięciu tych produktów, które powodują niewłaściwą reakcję ze strony układu immunologicznego...

Prawdy i mity o glutenie

Prawdy i mity o glutenie

DIETETYKA DZIECIĘCA

Skonfrontujemy z rzeczywistością najczęściej powtarzane informacje dotyczące popularnego tematu związanego ze spożywaniem produktów z glutenem.

Dietetyka - Złoty eliksir natury

Dietetyka - Złoty eliksir natury

DIETETYKA DZIECIĘCA

Zawarte w oleju rzepakowym nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają pracę serca, układu krwionośnego, nerek, mózgu, pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi oraz poprawiają stan skóry i jej kondycję...