Dieta w osteoporozie

Dieta w osteoporozie

Dieta też może pomóc!

Podczas choroby jaką jest osteoporoza warto zwrócić uwagę na to co jemy! W dzisiejszym artykule przedstawimy Wam kilka wskazówek, które mogą się okazać przydatne. 

Na początek czym jest sama osteoporoza. To metaboliczna choroba kości, charakteryzująca się:

  • Zmniejszeniem gęstości mineralnej kości,
  • Osłabieniem struktury przestrzennej kości
  • Oraz w rezultacie zwiększoną podatnością na złamania

Podczas gdy sieć kolagenowa staje się bardziej nieregularna i maleje w niej zawartość związków wapnia wówczas maleje masa kostna.

Prowadzi to do większej podatności kości na złamania samoistne i niskoenergetyczne, tj. pojawiające się po niewielkich urazach – podczas upadku, wysiłku, czy nawet podczas kichania.

Można wyróżnić typy osteoporozy: 1. Pomenopauzalna, 2. Starcza, 3. Polekowa.

Leczenie osteoporozy polega przede wszystkim na eliminowaniu wszystkich czynników, które zwiększają jej ryzyko. Istotne jest to również w zapobieganiu chorobie.

Profilaktyka podczas osteoporozy powinna obejmować żywienie, a nie tylko samą terapię. Ponieważ niesamowicie ważna jest odpowiednia podaż niektórych witamin i składników mineralnych.

Czynniki żywieniowe, które trzeba dostarczać w odpowiednich ilościach to m.in.:

- WAPŃ – buduje kości, wpływa na właściwe funkcjonowanie układu kosnto - stawowego oraz mięśniowego. Trzeba uważać na produkty, które utrudniają wchłanianie wapnia jak np. fityniany, szczawiany, znaczna ilość tłuszczu.

- FOSFOR – wchodzi w skład kości i jest równie ważny jak wapń. Jednak nie można przesadzić z jego ilością, gdyż może przyczynić się do utraty masy kostnej.

- MAGNEZ – wpływa na prawidłową pracę mięśni oraz ma wpływ na aktywność niektórych enzymów, które biorą udział w przebudowie kości.

Ważne są także sód, cynk, miedź, witamina D, K, C oraz białko, błonnik, izoflawony.

Należy również zwrócić uwagę na ograniczenie spożywania wyrobów alkoholowych i tytoniowych, kofeiny. Stosowanie odpowiedniej suplementacji i zachowanie codziennej aktywności fizycznej co stanowi istotny element prewencji w walce z osteoporozą.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Ile dzieci powinny zjadać?

Ile dzieci powinny zjadać?

DIETETYKA DZIECIĘCA

Dziś przyjrzymy się kwestii ilości posiłków u dzieci powyżej 1. Roku życia. Pokaże, że nie musisz biegać za swoim maluchem z łyżką, by choć trochę skubnął.

Problem z jedzeniem

Problem z jedzeniem

DIETETYKA DZIECIĘCA

Co w przypadku, gdy niechęć do jedzenia się nasila, dziecko odmawia spożycia posiłku?

Obwisła skóra - dietetyka.

Obwisła skóra - dietetyka.

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jednak można starać się zapobiec powstaniu tego nieestetycznego problemu, tak by mieć dobre samopoczucie, czuć się dobrze ze swoim ciałem i nie ukrywać się pod workowatymi ubraniami.

Dietetyka - Nasiona Chia

Dietetyka - Nasiona Chia

DIETETYKA DZIECIĘCA

Według badań jest to roślina charakteryzująca się cennym składem odżywczym, zawiera duże pokłady wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych oraz związków działających antyoksydacyjnie.