Dieta w osteoporozie

Dieta też może pomóc!
Podczas choroby jaką jest osteoporoza warto zwrócić uwagę na to co jemy! W dzisiejszym artykule przedstawimy Wam kilka wskazówek, które mogą się okazać przydatne.
Na początek czym jest sama osteoporoza. To metaboliczna choroba kości, charakteryzująca się:
- Zmniejszeniem gęstości mineralnej kości,
- Osłabieniem struktury przestrzennej kości
- Oraz w rezultacie zwiększoną podatnością na złamania
Podczas gdy sieć kolagenowa staje się bardziej nieregularna i maleje w niej zawartość związków wapnia wówczas maleje masa kostna.
Prowadzi to do większej podatności kości na złamania samoistne i niskoenergetyczne, tj. pojawiające się po niewielkich urazach – podczas upadku, wysiłku, czy nawet podczas kichania.
Można wyróżnić typy osteoporozy: 1. Pomenopauzalna, 2. Starcza, 3. Polekowa.
Leczenie osteoporozy polega przede wszystkim na eliminowaniu wszystkich czynników, które zwiększają jej ryzyko. Istotne jest to również w zapobieganiu chorobie.
Profilaktyka podczas osteoporozy powinna obejmować żywienie, a nie tylko samą terapię. Ponieważ niesamowicie ważna jest odpowiednia podaż niektórych witamin i składników mineralnych.
Czynniki żywieniowe, które trzeba dostarczać w odpowiednich ilościach to m.in.:
- WAPŃ – buduje kości, wpływa na właściwe funkcjonowanie układu kosnto - stawowego oraz mięśniowego. Trzeba uważać na produkty, które utrudniają wchłanianie wapnia jak np. fityniany, szczawiany, znaczna ilość tłuszczu.
- FOSFOR – wchodzi w skład kości i jest równie ważny jak wapń. Jednak nie można przesadzić z jego ilością, gdyż może przyczynić się do utraty masy kostnej.
- MAGNEZ – wpływa na prawidłową pracę mięśni oraz ma wpływ na aktywność niektórych enzymów, które biorą udział w przebudowie kości.
Ważne są także sód, cynk, miedź, witamina D, K, C oraz białko, błonnik, izoflawony.
Należy również zwrócić uwagę na ograniczenie spożywania wyrobów alkoholowych i tytoniowych, kofeiny. Stosowanie odpowiedniej suplementacji i zachowanie codziennej aktywności fizycznej co stanowi istotny element prewencji w walce z osteoporozą.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Dietetyka - Żelazo
DIETETYKA DZIECIĘCANiedobór żelaza w początkowym okresie życia może powodować problemy z rozwojem psychosomatycznym oraz z zachowaniem i nauką.

Obwisła skóra - dietetyka.
DIETETYKA DZIECIĘCAJednak można starać się zapobiec powstaniu tego nieestetycznego problemu, tak by mieć dobre samopoczucie, czuć się dobrze ze swoim ciałem i nie ukrywać się pod workowatymi ubraniami.

Witamina A
DIETETYKA DZIECIĘCANiedobór witaminy A może mieć duży wpływ na stan naszego zdrowia. Problem pojawia się, gdy zbyt małą jej ilość dostarczamy w pożywieniu lub gdy mamy do czynienia z zaburzeniem jej metabolizmu w organizmie.

Dietetyka - Naturalne suplementy
DIETETYKA DZIECIĘCACzyli wszystko to co okazuje się mieć dobroczynny wpływ podczas, gdy zmagamy się z bólem brzucha, niestrawnością oraz innymi problemami związanymi z pracą układu żołądkowo – jelitowego.