Zmiany preferencji żywieniowych u dzieci
To coraz częstszy dylemat, z którym rodzice wraz z dziećmi zgłaszają się do gabinetu dietetyka.
Problemy z jakimi zgłaszają się w wielu przypadkach są uzależnione od grupy wiekowej ich potomka. Tak np. u młodszych dzieci może pojawić się brak apetytu, wybiórcze jedzenie, zaburzenia karmienia, częste infekcje czy zaparcia. W przypadku starszej grupy dostrzegamy trudy związane z przestrzeganiem zbilansowanej diety, utrzymaniem prawidłowej wagi ciała, zaburzeniami odżywiania.
Ważne jest, by rodzic chciał współpracować z dietetykiem, bacznie obserwował jak proponowane zmiany wpływają na dziecko, czy oczekiwane rezultaty są osiągane. Oczywiście każde dziecko będzie przechodzić przez ten proces inaczej, toteż metody są dobierane nie tylko do problemu z jakim zgłaszacie się do specjalisty, ale także indywidualnych preferencji dziecka.
Jednym z problemów, z którymi często zgłaszacie się do dietetyka jest neofobia, czyli postawa wobec żywienia, którą wyróżnia unikanie spożywania nowych produktów lub niechęć do produktów już wcześniej lubianych/akceptowanych. Warto wiedzieć, że często kroki które podejmują zaniepokojeni rodzice samodzielnie mogą przynieść odwrotny efekt od zamierzonego i zaburzać proces karmienia u dziecka.
Jaka jest rola dietetyka z pacjentem pediatrycznym? Oto kilka najważniejszych:
- propagowanie zdrowego stylu życia, również u rodziców
- angażowanie rodziców i inne osoby, które również uczestniczą w procesie, do wdrażania zaleceń żywieniowych
- edukowanie w zakresie zdrowego odżywiania, w tym również zapobieganie otyłości i nadwadze
- kształtowanie umiejętności samodzielnego wykonywania prostych posiłków
Tworząc zalecenia żywieniowe ogromnie ważną rolą spełniają rodzice i opiekunowie, ich wsparcie i zaangażowanie, a także budowanie relacji z małym pacjentem.
Jeżeli masz problem dotyczący odżywiania u dziecka zapraszamy do dietetyka – Sonii Orszulak
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Szparagi
DIETETYKA DZIECIĘCAJest to warzywo, które naturalnie występuje w klimacie śródziemnomorskim. Jednak znaleźć możemy je prawie wszędzie. Częścią jadalną są młode pędy, inaczej nazywane wypustkami szparagów.

Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry
DIETETYKA DZIECIĘCAPodczas leczenia AZS ważna okazuje się dobrze dobrana dieta. Polega na usunięciu tych produktów, które powodują niewłaściwą reakcję ze strony układu immunologicznego...

MINDFUL EATING
DIETETYKA DZIECIĘCAJest to część praktyki mindfulness. Dowiedz się czym jest „uważne jedzenie”?

Dieta w osteoporozie
DIETETYKA DZIECIĘCATo schorzenie szkieletu, które charakteryzuje się niską gęstością mineralną kości, co doprowadza do obniżenia jakości tkanki kostnej.
