Probiotyki w stresie

Stresu doświadcza każdy z nas, zwłaszcza codziennym pędzącym, ekspresowym i nerwowym stylu życia. Jak definicja mówi jest to proces, za pomocą którego czynniki środowiskowe zagrażające równowadze organizmu lub ją naruszające i za pomocą którego reaguje na zagrożenie. Często ta reakcja na zagrożenie sprowadza się do najprostszego „walcz lub uciekaj”, to zaś pociąga za sobą szereg zmian hormonalnych w organizmie człowieka.
O ile krótkotrwały stres może mieć wpłynąć np. motywująco, o tyle długotrwały obniża odporność, może prowadzić do atrofii i obniżenia masy mózgowej, zaburzeń neurodegeneracyjnych, poznawczych oraz pamięci. Ponadto przewlekły stres ma również szkodliwy wpływ na układ krwionośny oraz na układ pokarmowy w postaci np. modyfikowanie apetytu, przyspieszenie pasażu jelitowego, zaburzenie procesu absorpcji jelitowej i przepuszczalności jelita, zaostrzenie bądź wznowienie procesu zapalnego.
Naukowcy podkreślają dwutorową zależność pomiędzy mikrobiomem a stresem. Wpływa na skład mikroorganizmów, zaś mikrobiom odgrywa określoną rolę w modyfikacji odpowiedzi na stres i i funkcjonowanie mózgu.
Na podstawie przeprowadzonych badań wykazano, że obecność stresu wpływa na skład mikrobioty, obniża zawartość bakterii. U myszy pozbawionych całkowicie mikrobioty wykazano, że zwierzęta dużo bardziej reagowały na stresor o średniej intensywności niż te, które były w grupie kontrolnej. Po kolonizacji przewodu pokarmowego mikrobami od myszy z grupy kontrolnej odpowiedź została częściowo wyciszona.
Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła kryteria dla preparatów probiotycznych, które brzmią m.in.:
- brak działania patogennego
- zdolność adherencji do komórek nabłonkowych
- pochodzenie z mikrobiomu człowieka.
Powinno się pamiętać, że właściwości probiotyków są szczepozależne. Co w praktyce oznacza, że dane szczepy mogą wywierać różne efekty na dany organizm. Warto więc wybrać preparat, w którym jednoznacznie określony jest szczep i dawka oraz którego skuteczność jest udokumentowana w badaniach klinicznych.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Ile dzieci powinny zjadać?
DIETETYKA DZIECIĘCADziś przyjrzymy się kwestii ilości posiłków u dzieci powyżej 1. Roku życia. Pokaże, że nie musisz biegać za swoim maluchem z łyżką, by choć trochę skubnął.

Jedzenie kompulsywne
DIETETYKA DZIECIĘCAKompulsywne objadanie to brak kontroli nad ilością i tempem spożywanych posiłków w ciągu dnia. To zaburzenie odżywiania, które skupia się na niekontrolowanym spożywaniu dużych ilości jedzenia bez odczuwania fizycznego głodu.

Szpinak
DIETETYKA DZIECIĘCAMożna jego oddziaływanie na organizm określić mianem – holistycznego.

Neofobia rozwojowa
DIETETYKA DZIECIĘCANeofobia pokarmowa jest naturalnym etapem rozwoju człowieka. Pierwsze oznaki neofobii możemy już zaobserwować pod koniec 1 roku życia dziecka, ale częściej obserwujemy go w 2-3 roku życia dziecka i trwa do 5-6 roku życia.