Szpinak

Szpinak

Z dzieciństwa kojarzę go przede wszystkim z bohaterem bajki, który zwany był Popeye. To właśnie ten super produkt dawał mu niesamowitą siłę. Może coś w tym jest?

Przekonajmy się jakie właściwości i witaminy zawiera szpinak!

Można jego oddziaływanie na organizm określić mianem – holistycznego. Można wyróżnić jego właściwości zdrowotne, lecznicze, a nawet odchudzające. Jest bogaty w różnego rodzaju składniki, dzięki którym ma tak wiele zastosowań. Wiedza na jego temat, aż zachęca do częstszego włączania go do diety, czy to w postaci surowej, duszonej czy gotowanej. Można podać go w towarzystwie wielu potrwa, którym nadaje ciekawy smak.

Witaminy i pierwiastki jakie w nim znajdziemy to m.in.: wit. A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E i K, kwas foliowy, kwas pantotenowy, potas, magnez, wapń, cynk, żelazo, fosfor, sód, miedź, selen itd. Ponadto znajdują się w szpinaku antyoksydanty.

Zastosowanie szpinaku: 

- doskonale działa na urodę, dzięki zawartym w nim antyoksydantom, 

- poprawia pracę mózgu, pamięć i koncentrację, 

- wzmacnia siłę mięśni, zwiększa ich wydolność i odporność, 

- wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,

- obniża poziom złego cholesterolu, 

- dobry jest dla kobiet w ciąży, dzięki zawartości kwasu foliowego,

- polecany jest dla osób zestresowanym oraz tym, których męczą bóle głowy, 

- polecany jest chorym na anemie, dzięki zawartości żelaza,

- sprawdza się podczas odchudzania, ponieważ ma niską kaloryczność oraz zawiera tylakoid, który powstrzymuje trawienie tłuszczów i hamuje uczucie głodu. 

Myślę, że takie zalety szpinaku powinny zachęcić niejedną osobę do włączenia go w dietę. Polecam, Sonia Orszulak.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Dietetyka - Nasiona Chia

Dietetyka - Nasiona Chia

DIETETYKA DZIECIĘCA

Według badań jest to roślina charakteryzująca się cennym składem odżywczym, zawiera duże pokłady wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych oraz związków działających antyoksydacyjnie. 

Dietetyka - Jelita - informacje ogólne

Dietetyka - Jelita - informacje ogólne

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jelito grube jest uważane za ważny, a może nawet najważniejszy organ ludzkiego organizmu. Nazywane bywa nawet drugim mózgiem, ponieważ jego rolą jest nie tylko wchłanianie substancji odżywczych i formowanie kału. Ma dużo więcej "do powiedzenia".

Nawodnienie

Nawodnienie

DIETETYKA DZIECIĘCA

Zapotrzebowanie na płyny jest indywidualne, zależy od potliwości, warunków atmosferycznych, wieku, chorób, przyjmowanych leków, aktywności fizycznej i czasu trwania wysiłku.

Dietetyka - Zdrowa naturalna dieta

Dietetyka - Zdrowa naturalna dieta

DIETETYKA DZIECIĘCA

Podstawa to dobry plan! Żeby nie kupować zbędnych rzeczy, warto sobie zrobić kilkudniowy bądź tygodniowy spis produktów, które będą potrzebne do przygotowania posiłków i jako zdrowe przekąski...