Szpinak

Z dzieciństwa kojarzę go przede wszystkim z bohaterem bajki, który zwany był Popeye. To właśnie ten super produkt dawał mu niesamowitą siłę. Może coś w tym jest?
Przekonajmy się jakie właściwości i witaminy zawiera szpinak!
Można jego oddziaływanie na organizm określić mianem – holistycznego. Można wyróżnić jego właściwości zdrowotne, lecznicze, a nawet odchudzające. Jest bogaty w różnego rodzaju składniki, dzięki którym ma tak wiele zastosowań. Wiedza na jego temat, aż zachęca do częstszego włączania go do diety, czy to w postaci surowej, duszonej czy gotowanej. Można podać go w towarzystwie wielu potrwa, którym nadaje ciekawy smak.
Witaminy i pierwiastki jakie w nim znajdziemy to m.in.: wit. A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E i K, kwas foliowy, kwas pantotenowy, potas, magnez, wapń, cynk, żelazo, fosfor, sód, miedź, selen itd. Ponadto znajdują się w szpinaku antyoksydanty.
Zastosowanie szpinaku:
- doskonale działa na urodę, dzięki zawartym w nim antyoksydantom,
- poprawia pracę mózgu, pamięć i koncentrację,
- wzmacnia siłę mięśni, zwiększa ich wydolność i odporność,
- wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- dobry jest dla kobiet w ciąży, dzięki zawartości kwasu foliowego,
- polecany jest dla osób zestresowanym oraz tym, których męczą bóle głowy,
- polecany jest chorym na anemie, dzięki zawartości żelaza,
- sprawdza się podczas odchudzania, ponieważ ma niską kaloryczność oraz zawiera tylakoid, który powstrzymuje trawienie tłuszczów i hamuje uczucie głodu.
Myślę, że takie zalety szpinaku powinny zachęcić niejedną osobę do włączenia go w dietę. Polecam, Sonia Orszulak.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Dietetyka - Pasożyty
DIETETYKA DZIECIĘCAParazytologią zainteresowałem się już 10 lat temu. Stwierdziłem na logikę, że skoro jest na zewnątrz miliony mrówek i korników i roztoczy, to musi być wewnątrz nas także ich miliony...

Jedzenie kompulsywne
DIETETYKA DZIECIĘCAKompulsywne objadanie to brak kontroli nad ilością i tempem spożywanych posiłków w ciągu dnia. To zaburzenie odżywiania, które skupia się na niekontrolowanym spożywaniu dużych ilości jedzenia bez odczuwania fizycznego głodu.

Dieta w osteoporozie
DIETETYKA DZIECIĘCATo schorzenie szkieletu, które charakteryzuje się niską gęstością mineralną kości, co doprowadza do obniżenia jakości tkanki kostnej.

Miód to cud
DIETETYKA DZIECIĘCAProdukt, po który wielu z nas lubi sięgać, przede wszystkim ze względu na jego walory smakowe, ale poza tym ważne są również jego wartości odżywcze i pielęgnacyjne.