Witamina A

Niedobór witaminy A może mieć duży wpływ na stan naszego zdrowia. Problem pojawia się, gdy zbyt małą jej ilość dostarczamy w pożywieniu lub gdy mamy do czynienia z zaburzeniem jej metabolizmu w organizmie. Mówi się wówczas analogicznie o pierwotnym lub wtórnym niedoborze. Ważne jednak, aby nie doprowadzić do hiperwitaminozy, która jest tak samo groźna jak niedobór.
Pod hasałem witamina A kryje się grupa związków będących pochodnymi β-jononu, wykazujących aktywność biologiczną i podobnych strukturalnie do all-trans-retinolu. Do arsenału tej witaminy w organizmie wlicza się także karotenoidy – najaktywniejszy ‼️spośród nich jest β-karoten.
Witamina A należy do związków, które rozpuszczają się w tłuszczach i są magazynowane w organizmie, toteż niesamowicie ważne jest, by zwracać uwagę na jej dawkowanie, aby jej nie przedawkować.
Witamina A w organizmie jest magazynowana głównie w wątrobie, ale można ją też znaleźć w niewielkich ilościach w:
• nerkach,
• tkance tłuszczowej,
• osoczu,
• jelicie cienkim,
• nadnerczach.
Substancje z grupy witaminy A są niesamowicie ważne w aspektach związanych ze:
• wzrokiem (niedobór wywołuje tzw. kurzą ślepotę),
• budową i funkcjonowaniem nabłonków: skóry, przewodu pokarmowego, układu oddechowego i układu moczowego,
• utrzymaniem prawidłowej stabilności komórek nabłonkowych,
• syntezą hormonów kory nadnerczy,
• produkcją hormonów z tarczycy,
• utrzymaniem prawidłowych osłon komórek nerwowych,
• reakcją immunologiczną,
• budową erytrocytów.
Za podstawowe produkty, które bogate są w tą witaminę wymienia się:
• Ryby – głównie śledzie, tuńczyk,
• Oleje rybne,
• Jaja,
• Wątroba,
• Produkty mleczarskie,
• Owoce o barwie żółtej, pomarańczowej i czerwonej,
• Zielone warzywa (brokuł, natka pietruszki itp.).
Zapraszamy na konsultację do dietetyka Sonii Orszulak.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Miód to cud
DIETETYKA DZIECIĘCAProdukt, po który wielu z nas lubi sięgać, przede wszystkim ze względu na jego walory smakowe, ale poza tym ważne są również jego wartości odżywcze i pielęgnacyjne.

Atopowe zapalenie skóry
DIETETYKA DZIECIĘCAJest to rodzaj schorzenia zapalnego, niezakaźnego o przewlekłym i nawrotowym charakterze, który związany jest z nadwrażliwością miejscową na pewne substancje, pokarmy, bakterie, grzyby i inne. Najczęściej jest ona uwarunkowana genetycznie.

Dietetyka - Żelazo
DIETETYKA DZIECIĘCANiedobór żelaza w początkowym okresie życia może powodować problemy z rozwojem psychosomatycznym oraz z zachowaniem i nauką.

Dietetyka - Jelita - informacje ogólne
DIETETYKA DZIECIĘCAJelito grube jest uważane za ważny, a może nawet najważniejszy organ ludzkiego organizmu. Nazywane bywa nawet drugim mózgiem, ponieważ jego rolą jest nie tylko wchłanianie substancji odżywczych i formowanie kału. Ma dużo więcej "do powiedzenia".