Witamina A

Witamina A

Niedobór witaminy A może mieć duży wpływ na stan naszego zdrowia. Problem pojawia się, gdy zbyt małą jej ilość dostarczamy w pożywieniu lub gdy mamy do czynienia z zaburzeniem jej metabolizmu w organizmie. Mówi się wówczas analogicznie o pierwotnym lub wtórnym niedoborze. Ważne jednak, aby nie doprowadzić do hiperwitaminozy, która jest tak samo groźna jak niedobór.

Pod hasałem witamina A kryje się grupa związków będących pochodnymi β-jononu, wykazujących aktywność biologiczną i podobnych strukturalnie do all-trans-retinolu. Do arsenału tej witaminy w organizmie wlicza się także karotenoidy – najaktywniejszy ‼️spośród nich jest β-karoten.

Witamina A należy do związków, które rozpuszczają się w tłuszczach i są magazynowane w organizmie, toteż niesamowicie ważne jest, by zwracać uwagę na jej dawkowanie, aby jej nie przedawkować.

Witamina A w organizmie jest magazynowana głównie w wątrobie, ale można ją też znaleźć w niewielkich ilościach w:

• nerkach,

• tkance tłuszczowej,

• osoczu,

• jelicie cienkim,

• nadnerczach.

Substancje z grupy witaminy A są niesamowicie ważne w aspektach związanych ze:

• wzrokiem (niedobór wywołuje tzw. kurzą ślepotę),

• budową i funkcjonowaniem nabłonków: skóry, przewodu pokarmowego, układu oddechowego i układu moczowego,

• utrzymaniem prawidłowej stabilności komórek nabłonkowych,

• syntezą hormonów kory nadnerczy,

• produkcją hormonów z tarczycy,

• utrzymaniem prawidłowych osłon komórek nerwowych,

• reakcją immunologiczną,

• budową erytrocytów.

Za podstawowe produkty, które bogate są w tą witaminę wymienia się: 

• Ryby – głównie śledzie, tuńczyk,

• Oleje rybne,

• Jaja,

• Wątroba,

• Produkty mleczarskie,

• Owoce o barwie żółtej, pomarańczowej i czerwonej,

• Zielone warzywa (brokuł, natka pietruszki itp.).

Zapraszamy na konsultację do dietetyka Sonii Orszulak.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Dietetyka - Nasiona Chia

Dietetyka - Nasiona Chia

DIETETYKA DZIECIĘCA

Według badań jest to roślina charakteryzująca się cennym składem odżywczym, zawiera duże pokłady wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych oraz związków działających antyoksydacyjnie. 

Dietetyka - Złoty eliksir natury

Dietetyka - Złoty eliksir natury

DIETETYKA DZIECIĘCA

Zawarte w oleju rzepakowym nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają pracę serca, układu krwionośnego, nerek, mózgu, pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi oraz poprawiają stan skóry i jej kondycję...

Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia

Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jeżeli krzemu w organizmie jest za mało, ludzki organizm przestaje funkcjonować prawidłowo, pojawiają się zaburzenia, zwłaszcza w metabolizmie tkanki łącznej, którą znajdziemy m.in. w: naczyniach krwionośnych, krwi czy naczyniach limfatycznych i większości narządów. Także komunikacja między ciałem a mózgiem jest zaburzona...

Dietetyka - Orzechy włoskie

Dietetyka - Orzechy włoskie

DIETETYKA DZIECIĘCA

Orzechy włoskie to skarbnica składników, które mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie...