Witamina A

Witamina A

Niedobór witaminy A może mieć duży wpływ na stan naszego zdrowia. Problem pojawia się, gdy zbyt małą jej ilość dostarczamy w pożywieniu lub gdy mamy do czynienia z zaburzeniem jej metabolizmu w organizmie. Mówi się wówczas analogicznie o pierwotnym lub wtórnym niedoborze. Ważne jednak, aby nie doprowadzić do hiperwitaminozy, która jest tak samo groźna jak niedobór.

Pod hasałem witamina A kryje się grupa związków będących pochodnymi β-jononu, wykazujących aktywność biologiczną i podobnych strukturalnie do all-trans-retinolu. Do arsenału tej witaminy w organizmie wlicza się także karotenoidy – najaktywniejszy ‼️spośród nich jest β-karoten.

Witamina A należy do związków, które rozpuszczają się w tłuszczach i są magazynowane w organizmie, toteż niesamowicie ważne jest, by zwracać uwagę na jej dawkowanie, aby jej nie przedawkować.

Witamina A w organizmie jest magazynowana głównie w wątrobie, ale można ją też znaleźć w niewielkich ilościach w:

• nerkach,

• tkance tłuszczowej,

• osoczu,

• jelicie cienkim,

• nadnerczach.

Substancje z grupy witaminy A są niesamowicie ważne w aspektach związanych ze:

• wzrokiem (niedobór wywołuje tzw. kurzą ślepotę),

• budową i funkcjonowaniem nabłonków: skóry, przewodu pokarmowego, układu oddechowego i układu moczowego,

• utrzymaniem prawidłowej stabilności komórek nabłonkowych,

• syntezą hormonów kory nadnerczy,

• produkcją hormonów z tarczycy,

• utrzymaniem prawidłowych osłon komórek nerwowych,

• reakcją immunologiczną,

• budową erytrocytów.

Za podstawowe produkty, które bogate są w tą witaminę wymienia się: 

• Ryby – głównie śledzie, tuńczyk,

• Oleje rybne,

• Jaja,

• Wątroba,

• Produkty mleczarskie,

• Owoce o barwie żółtej, pomarańczowej i czerwonej,

• Zielone warzywa (brokuł, natka pietruszki itp.).

Zapraszamy na konsultację do dietetyka Sonii Orszulak.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Miód to cud

Miód to cud

DIETETYKA DZIECIĘCA

Produkt, po który wielu z nas lubi sięgać, przede wszystkim ze względu na jego walory smakowe, ale poza tym ważne są również jego wartości odżywcze i pielęgnacyjne.

Atopowe zapalenie skóry

Atopowe zapalenie skóry

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jest to rodzaj schorzenia zapalnego, niezakaźnego o przewlekłym i nawrotowym charakterze, który związany jest z nadwrażliwością miejscową na pewne substancje, pokarmy, bakterie, grzyby i inne. Najczęściej jest ona uwarunkowana genetycznie.

Dietetyka - Żelazo

Dietetyka - Żelazo

DIETETYKA DZIECIĘCA

Niedobór żelaza w początkowym okresie życia może powodować problemy z rozwojem psychosomatycznym oraz z zachowaniem i nauką.

Dietetyka - Jelita - informacje ogólne

Dietetyka - Jelita - informacje ogólne

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jelito grube jest uważane za ważny, a może nawet najważniejszy organ ludzkiego organizmu. Nazywane bywa nawet drugim mózgiem, ponieważ jego rolą jest nie tylko wchłanianie substancji odżywczych i formowanie kału. Ma dużo więcej "do powiedzenia".