Woda smakowa
Czy woda smakowa to dobry zamiennik wody?
Dziś spróbujemy odpowiedzieć sobie na to pytanie.
Wiele osób niechętnie sięga po zwykłą wodę, często zastępując ją innymi płynami. Część z nich wypija duże ilości wody smakowej. Producenci dbają o rozwój tej kategorii napojów, nie tylko ciekawymi reklamami, przykuwającymi uwagę, ale też coraz bardziej egzotycznymi smakami.
Nierzadko dzieci mają włączoną do swojej diety ten produkt, ponieważ bardziej im smakują, mają przeróżne wielkości butelek, a rodzice stwierdzają, że lepiej to niż np. cola.
Jednak zastanówmy się jak to wpływa na organizm i stan zdrowia.
Należy zauważyć, że w składzie takich wód najczęściej znajdują się głównie: cukier, syrop glikozowo-fruktozowy, aspartam, acesulfam, benzoesan sodu i inne.
Cukier to produkt wysokoenergetyczny, który dostarcza 405 kcal na 100g produktu, a poza kaloriami nie dostarcza żadnych składników odżywczych. Według zaleceń jego spożycie nie powinno przekraczać 10% wartości energetycznej diety. Jego nadmiar prowadzi do próchnicy, otyłości, zaburzenia odporności, nadpobudliwości czy depresji.
Syrop glukozowo-fruktozowy jest używany na szeroką skalę. Przyczynia się do otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, dny moczanowej, nadpobudliwości, nowotworów.
Sacharyna jest nawet 500 razy słodsza od sacharozy. Według badań duże dawki mogą sprzyjać rozwojowi nowotworu pęcherza moczowego.
Aspartam jest 200 razy słodszy od sacharozy. Wykazano, że powoduje on wzrost kumulacji wapnia w mózgu, sercu, płucach, śledzonej, nadnerczach czy krwi. A zmniejsza się koncentracja wapnia w nerkach, jądrach i żołądku. Zaś metanol, który powstaje w wyniku hydrolizy aspartamu jest bezpośrednim zagrożeniem dla zdrowia.
Benzoesan sodu może powodować astmę, pokrzywkę, nieżyt nosa.
I jak sądzicie czy woda smakowa może zastąpić zwykłą wodę?
Jeżeli potrzebujesz porady i opieki dietetyka zapraszamy do zapisów do Sonii Orszulak.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA
Prawdy i mity o glutenie
DIETETYKA DZIECIĘCASkonfrontujemy z rzeczywistością najczęściej powtarzane informacje dotyczące popularnego tematu związanego ze spożywaniem produktów z glutenem.
Endometrioza a żywienie
DIETETYKA DZIECIĘCAEndometrioza charakteryzuje się wzrostem tkanki endometrium poza jamą macicy. Komórki wędrują za pomocą układu krwionośnego i limfatycznego do innych tkanek, w większości do jamy otrzewnej, ale zdarza się też, że do płuc oraz naczyń krwionośnych.
Choroba Hashimoto a dieta
DIETETYKA DZIECIĘCAOsoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy oraz chorobę Hashimoto często zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL i trójglicerydów, a także ze zwiększoną masą ciała. I tu wkracza dieta!
Dieta w osteoporozie
DIETETYKA DZIECIĘCATo schorzenie szkieletu, które charakteryzuje się niską gęstością mineralną kości, co doprowadza do obniżenia jakości tkanki kostnej.