Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia

Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia

Krzem – pierwiastek bardzo ważny dla człowieka!

Jakie są przyczyny i skutki jego niedoboru w organizmie?

Jeżeli krzemu w organizmie jest za mało, ludzki organizm przestaje funkcjonować prawidłowo, pojawiają się zaburzenia, zwłaszcza w metabolizmie tkanki łącznej, którą znajdziemy m.in. w: naczyniach krwionośnych, krwi czy naczyniach limfatycznych i większości narządów. Także komunikacja między ciałem a mózgiem jest zaburzona.
Jedną z częstszych przyczyn niedoboru krzemu jest dysbakterioza jelit. Zmiany flory bakteryjnej prowadzą nierzadko do grzybicy, a to właśnie grzyby oraz pasożyty (tasiemiec, nicienie itd.) zabierają nam krzem.

Objawy niedoboru krzemu są następujące:

  • osteoporoza,
  • paradontoza zębów,
  • osłabienie kości,
  • zwiększone ryzyko miażdżycy Suchość,
  • łamliwość paznokci,
  • wypadanie włosów,
  • osłabiona odporność,
  • niedoczynność grasicy i przysadki mózgowej magazynującej krzem,
  • wolne gojenie ran,
  • częste krwotoki,
  • żylaki.

Gdzie szukać krzemu? W łuskach ziarna zbóż, skórce owocowej, cebuli dymce, czosnku, mleczku pszczelim, wodzie źródlanej czy leczniczej.

Ja osobiście robię wodę krzemowa, lub pije glinkę która ma w sobie krzem organiczny AO

Prawidłowa dietę w naszej przychodni wskazuje dietetyczka Sonia

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Szparagi

Szparagi

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jest to warzywo, które naturalnie występuje w klimacie śródziemnomorskim. Jednak znaleźć możemy je prawie wszędzie. Częścią jadalną są młode pędy, inaczej nazywane wypustkami szparagów.

Dietetyka - Celiakia

Dietetyka - Celiakia

DIETETYKA DZIECIĘCA

Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, białka zapasowego znajdującego się w zbożach. Gluten, który w tym przypadku jest toksyczny i doprowadza do zaniku kosmków jelita cienkiego, niewielkich wypustek błony śluzowej...

Dietetyka - Złoty eliksir natury

Dietetyka - Złoty eliksir natury

DIETETYKA DZIECIĘCA

Zawarte w oleju rzepakowym nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają pracę serca, układu krwionośnego, nerek, mózgu, pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi oraz poprawiają stan skóry i jej kondycję...

Mizofonia

Mizofonia

DIETETYKA DZIECIĘCA

Gdy odgłosy jedzenia bolą...