IBS – stan zapalny jelit
Jeśli od jakiegoś czasu borykasz się z problemami gastrycznymi: ból brzucha, zaparcia, rozwolnienie, wzdęcia i nie możesz znaleźć przyczyny swojego cierpienia to może być IBS.
Charakteryzuje się dysfunkcją mięśni gładkich przewodu pokarmowego.
Do jego rozwoju przyczyniają się m.in. zaburzenia bakteryjnej flory jelitowej, ale i mało aktywny tryb życia. Objawy w zespole jelita drażliwego często są uciążliwe, jednak nie stanowią one zagrożenia dla życia i nie są również zapowiedzią groźnych i poważnych chorób.
Nierzadko zdarza się, iż chorzy cierpiący na IBS muszą być konsultowani przez psychiatrów, a jedną z form leczenia jest przyjmowanie leków przeciwdepresyjnych. Powtarzamy zatem – grunt to ZDROWE PODEJŚCIE! Do tego zmieniamy tryb życia, dietę, spożywamy produkty zawierające błonnik oraz żegnamy się z używkami.
Pamiętajmy, że nasze jelita sa jak drugi mózg. Dbajmy o nie i traktujmy poważnie, ponieważ "mają wiele do powiedzenia" w kwestii naszego samopoczucia i zdrowia.
Stawiamy zatem przedewszystkim na ZMIANĘ NASTAWIENIA, SILNE POSTANOWIENIE DO ZWALCZENIA CHOROBY ORAZ SYSTEMATYCZNOŚĆ!! w tej sytuacji na ratunek przybywa Twój zaufany dietetyk. Tak jest: podstawa to systematyczność nie tylko w przyjmowaniu leków, ale również w przestrzeganiu odpowiedniej diety!
Często wymienianymi produktami nasilającymi objawy zespołu jelita drażliwego są:
- produkty pszeniczne
- mleko, jaja i tłuste potrawy. Tłuszcz bowiem pobudza aktywność ruchową jelit.
Zaburzenia w obrębie pracy jelit mogą też być spowodowane przejadaniem się, spożywaniem dużej ilości alkoholu, kofeiny i czekolady oraz dietą ubogą w błonnik.
Ważne, aby chorzy na zespół jelita drażliwego wypijali 2-3 litry wody na dobę. W innym przypadku może dojść do odwodnienia. Potrawy należy przyrządzać gotując je na parze lub na wodzie, piec w pergaminie, bądź folii lub dusić bez użycia tłuszczu!
W tej sytuacji należy zaprosić do swojej kuchni m.in. :
- chude mięso: wołowina, drób, cielęcina i królik;
- chude ryby: sandacz, dorsz, lin, morszczuk, szczupak;
- suche pokarmy, np. sucharki lub wafle;
- ryż w formie kleików, ryż z warzywami (pietruszką, marchewką i selerem), a także ryż z jabłkami;
- gotowane warzywa;
- PŁATKI OWSIANE zawierające pektyny;
- warzywa i owoce z błonnikiem rozpuszczalnym i pektynami
- drobne kasze takie jak kaszka kukurydziana, manna;
- napar z suszonych czarnych jagód, mocna gorzka herbata, gorzkie kakao przyrządzone na wodzie, czerwone wino wytrawne.
Nie istnieją zalecenia dietetyczne identyczne dla wszystkich chorych. Ogólne wytyczne należy dostosować indywidualnie, biorąc pod uwagę tolerancję na niektóre produkty i potrawy. Twój dietetyk na pewno sobie z tym poradzi :)
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: OSTEOPATIA DOROSŁYCH
Reumatoidalne zapalenie stawów
OSTEOPATIA DOROSŁYCHKwintesencja tego doświadczenia jest by potraktować tę chorobę jako ścieżkę życia i zdrowia. Ta choroba budzi do zmian i zainteresowania się fizjologią człowieka...
Bóle między żebrowe
OSTEOPATIA DOROSŁYCHW życiu mamy do czynienia z różnymi rodzajami bólu. Jedne są nam dobrze znane, jak np. ból głowy, inne, gdy się pojawią po raz pierwszy są trudne do rozpoznania.
Skrócenie nogi a ruchomość narządów wewnętrznych
OSTEOPATIA DOROSŁYCHCzy coś oprócz mięśnia może powodować pozorne skrócenia kończyn?
Osteopatia a żołądek
OSTEOPATIA DOROSŁYCHOddziela ich tak naprawdę tylko kilka gum, czyli gumy osierdzia (worka, w którym jest serce), guma zwana przeponą (oddziela jamę brzuszna od klatki piersiowej oraz gumy otrzewnej (worek w którym są be-be-chy).