Dietetyka - Celiakia

Dietetyka - Celiakia

Celiakia

Choroba immunologiczna, o podłożu genetycznym, trwająca całe życie.

Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, białka zapasowego znajdującego się w zbożach. Gluten, który w tym przypadku jest toksyczny i doprowadza do zaniku kosmków jelita cienkiego, niewielkich wypustek błony śluzowej, w efekcie prowadzi do upośledzenia wchłaniania pokarmu.

Choroba może ujawnić się w każdym wieku, nie ma reguły.

Obecnie najczęściej wykrywana jest u osób wieku 30-50 lat.

Możemy wyróżnić kilka typów celiakii:
a. Klasyczna – brak łaknienia, co prowadzi do niedożywienia, biegunek, powiększeniu obwodu brzucha. Ponadto występuje niedokrwistość (niedobór żelaza), niedobór białka, kwasu foliowego i witamin.
b. Niema – przebiega bezobjawowo, wówczas diagnozowana jest na podstawie występowania zmian zanikowych jelit. Badania zlecane są, gdy występują np.: bóle brzucha, wzdęcia, luźne stolce, choroby tarczycy, hipoplazja szkliwa zębowego, nawracające afty itd.
c. Ukryta – pierwsze objawy mogą ujawnić się w późniejszym okresie życia.

Najskuteczniejszą formą leczenia celiakii jest właściwa dieta bezglutenowa.

Sprzyja ona regeneracji kosmków jelitowych i ustąpieniu innych objawów.
Jakie produkty w większości przypadków można spożywać?

Oto kilka z nich: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, soczewica, fasola, świeże nieprzetworzone mięso i ryby, wszystkie owoce itd.

Zaś wystrzegać należy się np. przed: pszenicą, jęczmieniem, żytem, niektórymi wędlinami, konserwami, wyrobami garmażeryjnymi i innymi.

W naszej przychodni specjalistka od leczenia tej choroby jest Sonia stacjonarnie lub online.


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA

Dietetyka - Pasożyty

Dietetyka - Pasożyty

DIETETYKA

Parazytologią zainteresowałem się już 10 lat temu. Stwierdziłem na logikę, że skoro jest na zewnątrz miliony mrówek i korników i roztoczy, to musi być wewnątrz nas także ich miliony...

Dietetyka - Kukurydza

Dietetyka - Kukurydza

DIETETYKA

Ziarno kukurydzy zawiera składziki takie jak białko, tłuszcz, węglowodany, beta-karoten, B1, B2, E, PP i C. Znajdziemy w niej dużo witamin z grupy B, przede wszystkim tiaminę i niacynę, ale także minerały: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, nikiel, cynk, chrom oraz selen...

Endometrioza a żywienie

Endometrioza a żywienie

DIETETYKA

Endometrioza charakteryzuje się wzrostem tkanki endometrium poza jamą macicy. Komórki wędrują za pomocą układu krwionośnego i limfatycznego do innych tkanek, w większości do jamy otrzewnej, ale zdarza się też, że do płuc oraz naczyń krwionośnych.

Zespół jelita nadwrażliwego

Zespół jelita nadwrażliwego

DIETETYKA

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to zaburzenie czynnościowe, którego charakterystycznymi cechami są: nawracający ból brzucha oraz zaburzenia rytmu wypróżnień.