Dietetyka - Jelita - informacje ogólne
Jelito grube jest uważane za ważny, a może nawet najważniejszy organ ludzkiego organizmu. Nazywane bywa nawet drugim mózgiem, ponieważ jego rolą jest nie tylko wchłanianie substancji odżywczych i formowanie kału. Ma dużo więcej "do powiedzenia".
Poznajcie różnicę między prawidłową, a złą florą jelitową :
Prawidłowa flora jelitowa wspomaga:
a) 80% układu odpornościowego
produkcja witamin K i D
niszczy w zarodku patogeny
tworzy idealną ochronę przeciwzapalną
b) 80% dobrego samopoczucia
produkcja serotoniny
c) prawidłową kontrolę wagi
wrażliwość insulinowa
właściwa produkcja hormonów
Zła flora jelitowa powoduje choroby:
- zapalenie jelit
- otyłość
- rak jelita grubego
- zapalenie stawów
- autyzm
Pomimo tego iż otacza nas ogrom czynników negatywnie wpływających na jelita takich jak:
- DIETA (alergie, nietolerancje, cukier, konserwanty)
- ŚRODOWISKO (kosmetyki, smog, spaliny, stres)
- INFEKCJE (bakteryjne, wirusowe, infekcje)
- LEKI
- UŻYWKI
- GENY,
natura podarowała nam na szczęście gamę produktów czyszczących nasze jelita, zaprośmy zatem do naszej kuchni:
- OCET JABŁKOWY
- JABŁKA
- SÓL MORSKĄ ORAZ WODĘ
- KISZONKI
- NASIONA CHIA
- ZIELONE ROŚLINY LIŚCIASTE
- SIEMIĘ LNIANE ORAZ AVOCADO
Niestety na swojej drodze napotykamy się także na wiele czynników zwiększających ryzyko wystąpienia raka jelita:
- WIEK + CZYNNIKI GENETYCZNE
- ZŁE NAWYKI ŻYWIENIOWE
- BRAK AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
- PALENIE PAPIEROSÓW
- NADMIERNE SPOZYWANIE CZERWONEGO MIĘSA
- DIETA UBOGA W BŁONNIK
- ŻYWNOŚĆ PRZETWORZONA CHEMICZNIE
- ZŁE PROPORCJE TŁUSZCZÓW
- SPOŻYWANIE ALKOHOLU
Zadbaj o swoje lelita i pamiętaj, że dla ich kondycji ważna jest nie tylko urozmaicona dieta. Zdrowe jelita lubia także RUCH !!!
Nie można zapomnieć także o odpowiednich ilościach wypijanej wody (co najmniej 1,5 litra dziennie). Niegazowana wodę mineralna można zastąpić naparami ziołowymi, czy gorzką herbatą.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA
Dietetyka - Nasiona Chia
DIETETYKA DZIECIĘCAWedług badań jest to roślina charakteryzująca się cennym składem odżywczym, zawiera duże pokłady wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych oraz związków działających antyoksydacyjnie.
Miód to cud
DIETETYKA DZIECIĘCAProdukt, po który wielu z nas lubi sięgać, przede wszystkim ze względu na jego walory smakowe, ale poza tym ważne są również jego wartości odżywcze i pielęgnacyjne.
JOD
DIETETYKA DZIECIĘCAPierwiastek chemiczny z grupy fluorowców, który w niewielkich ilościach jest niezbędny do życia.
Dieta śródziemnomorska
DIETETYKA DZIECIĘCADieta śródziemnomorska zyskuje na popularności za sprawą tego jak zbawienny wpływ ma na organizm człowieka w przypadku niektórych chorób.