Dietetyka - Jelita - informacje ogólne

Dietetyka - Jelita - informacje ogólne

Jelito grube jest uważane za ważny, a może nawet najważniejszy organ ludzkiego organizmu. Nazywane bywa nawet drugim mózgiem, ponieważ jego rolą jest nie tylko wchłanianie substancji odżywczych i formowanie kału. Ma dużo więcej "do powiedzenia".

Poznajcie różnicę między prawidłową, a złą florą jelitową :

Prawidłowa flora jelitowa wspomaga:

a) 80% układu odpornościowego
produkcja witamin K i D
niszczy w zarodku patogeny
tworzy idealną ochronę przeciwzapalną

b) 80% dobrego samopoczucia
produkcja serotoniny

c) prawidłową kontrolę wagi
wrażliwość insulinowa
właściwa produkcja hormonów

Zła flora jelitowa powoduje choroby:

  • zapalenie jelit
  • otyłość
  • rak jelita grubego
  • zapalenie stawów
  • autyzm

Pomimo tego iż otacza nas ogrom czynników negatywnie wpływających na jelita takich jak:

  • DIETA (alergie, nietolerancje, cukier, konserwanty)
  • ŚRODOWISKO (kosmetyki, smog, spaliny, stres)
  • INFEKCJE (bakteryjne, wirusowe, infekcje)
  • LEKI
  • UŻYWKI
  • GENY,

natura podarowała nam na szczęście gamę produktów czyszczących nasze jelita, zaprośmy zatem do naszej kuchni:

  • OCET JABŁKOWY
  • JABŁKA
  • SÓL MORSKĄ ORAZ WODĘ
  • KISZONKI
  • NASIONA CHIA
  • ZIELONE ROŚLINY LIŚCIASTE
  • SIEMIĘ LNIANE ORAZ AVOCADO

Niestety na swojej drodze napotykamy się także na wiele czynników zwiększających ryzyko wystąpienia raka jelita:

  • WIEK + CZYNNIKI GENETYCZNE
  • ZŁE NAWYKI ŻYWIENIOWE
  • BRAK AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
  • PALENIE PAPIEROSÓW
  • NADMIERNE SPOZYWANIE CZERWONEGO MIĘSA
  • DIETA UBOGA W BŁONNIK
  • ŻYWNOŚĆ PRZETWORZONA CHEMICZNIE
  • ZŁE PROPORCJE TŁUSZCZÓW
  • SPOŻYWANIE ALKOHOLU

Zadbaj o swoje lelita i pamiętaj, że dla ich kondycji ważna jest nie tylko urozmaicona dieta. Zdrowe jelita lubia także RUCH !!!

Nie można zapomnieć także o odpowiednich ilościach wypijanej wody (co najmniej 1,5 litra dziennie). Niegazowana wodę mineralna można zastąpić naparami ziołowymi, czy gorzką herbatą.


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA

Jedzenie kompulsywne

Jedzenie kompulsywne

DIETETYKA

Kompulsywne objadanie to brak kontroli nad ilością i tempem spożywanych posiłków w ciągu dnia. To zaburzenie odżywiania, które skupia się na niekontrolowanym spożywaniu dużych ilości jedzenia bez odczuwania fizycznego głodu.

Szpinak

Szpinak

DIETETYKA

Można jego oddziaływanie na organizm określić mianem – holistycznego.

Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry

Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry

DIETETYKA

Podczas leczenia AZS ważna okazuje się dobrze dobrana dieta. Polega na usunięciu tych produktów, które powodują niewłaściwą reakcję ze strony układu immunologicznego...

Dietetyka - Celiakia

Dietetyka - Celiakia

DIETETYKA

Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, białka zapasowego znajdującego się w zbożach. Gluten, który w tym przypadku jest toksyczny i doprowadza do zaniku kosmków jelita cienkiego, niewielkich wypustek błony śluzowej...