Dietetyka - Jelita - informacje ogólne

Jelito grube jest uważane za ważny, a może nawet najważniejszy organ ludzkiego organizmu. Nazywane bywa nawet drugim mózgiem, ponieważ jego rolą jest nie tylko wchłanianie substancji odżywczych i formowanie kału. Ma dużo więcej "do powiedzenia".
Poznajcie różnicę między prawidłową, a złą florą jelitową :
Prawidłowa flora jelitowa wspomaga:
a) 80% układu odpornościowego
produkcja witamin K i D
niszczy w zarodku patogeny
tworzy idealną ochronę przeciwzapalną
b) 80% dobrego samopoczucia
produkcja serotoniny
c) prawidłową kontrolę wagi
wrażliwość insulinowa
właściwa produkcja hormonów
Zła flora jelitowa powoduje choroby:
- zapalenie jelit
- otyłość
- rak jelita grubego
- zapalenie stawów
- autyzm
Pomimo tego iż otacza nas ogrom czynników negatywnie wpływających na jelita takich jak:
- DIETA (alergie, nietolerancje, cukier, konserwanty)
- ŚRODOWISKO (kosmetyki, smog, spaliny, stres)
- INFEKCJE (bakteryjne, wirusowe, infekcje)
- LEKI
- UŻYWKI
- GENY,
natura podarowała nam na szczęście gamę produktów czyszczących nasze jelita, zaprośmy zatem do naszej kuchni:
- OCET JABŁKOWY
- JABŁKA
- SÓL MORSKĄ ORAZ WODĘ
- KISZONKI
- NASIONA CHIA
- ZIELONE ROŚLINY LIŚCIASTE
- SIEMIĘ LNIANE ORAZ AVOCADO
Niestety na swojej drodze napotykamy się także na wiele czynników zwiększających ryzyko wystąpienia raka jelita:
- WIEK + CZYNNIKI GENETYCZNE
- ZŁE NAWYKI ŻYWIENIOWE
- BRAK AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
- PALENIE PAPIEROSÓW
- NADMIERNE SPOZYWANIE CZERWONEGO MIĘSA
- DIETA UBOGA W BŁONNIK
- ŻYWNOŚĆ PRZETWORZONA CHEMICZNIE
- ZŁE PROPORCJE TŁUSZCZÓW
- SPOŻYWANIE ALKOHOLU
Zadbaj o swoje lelita i pamiętaj, że dla ich kondycji ważna jest nie tylko urozmaicona dieta. Zdrowe jelita lubia także RUCH !!!
Nie można zapomnieć także o odpowiednich ilościach wypijanej wody (co najmniej 1,5 litra dziennie). Niegazowana wodę mineralna można zastąpić naparami ziołowymi, czy gorzką herbatą.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Dieta w osteoporozie
DIETETYKA DZIECIĘCATo schorzenie szkieletu, które charakteryzuje się niską gęstością mineralną kości, co doprowadza do obniżenia jakości tkanki kostnej.

Szparagi
DIETETYKA DZIECIĘCAJest to warzywo, które naturalnie występuje w klimacie śródziemnomorskim. Jednak znaleźć możemy je prawie wszędzie. Częścią jadalną są młode pędy, inaczej nazywane wypustkami szparagów.

Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia
DIETETYKA DZIECIĘCAJeżeli krzemu w organizmie jest za mało, ludzki organizm przestaje funkcjonować prawidłowo, pojawiają się zaburzenia, zwłaszcza w metabolizmie tkanki łącznej, którą znajdziemy m.in. w: naczyniach krwionośnych, krwi czy naczyniach limfatycznych i większości narządów. Także komunikacja między ciałem a mózgiem jest zaburzona...

Kwasy omega-3
DIETETYKA DZIECIĘCAKwasy tłuszczowe omega 3 są wspierciem dla układu immunologicznego i pomagają w walce z infekcjami, obniżają stany zapalne i są szczególnie polecane dzieciom, których organizm pracuje bardzo intensywnie przed nabyciem odporności