Dietetyka - Kukurydza

Dietetyka - Kukurydza

Jaką rolę spełnia kukurydza w naszej diecie?

Kilka faktów, o których warto wiedzieć.
Ziarno kukurydzy zawiera składziki takie jak białko, tłuszcz, węglowodany, beta-karoten, B1, B2, E, PP i C. Znajdziemy w niej dużo witamin z grupy B, przede wszystkim tiaminę i niacynę, ale także minerały: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, nikiel, cynk, chrom oraz selen. 
Jeden z układów składników określany jest jak „wyjątkowy”, mowa o potasie, przeciwutleniaczach – witaminy E i selenu. Opisuje się je tak, ponieważ selen ułatwia wchłanianie witaminy E oraz wzmaga jej działanie. Dzięki niemu zmniejsza się ryzyko zachorowania na aż 10 typów nowotworów (np. piersi, płuc, prostaty). Ponadto selen wpływa na regulację pracy tarczycy, chroni przed zaćmą oraz zwyrodnieniem plamki żółtej. 
Potas obniża ciśnienie krwi, reguluje rytm serca, a także obniża możliwość wystąpienia udaru mózgu.

Produkty wytwarzane z ziarna kukurydzy mają znaczącą rolę dla człowieka. Jest to bogate źródło błonnika, dzięki któremu zmniejsza się ryzyko hemoroidów, raka jelita grubego, wspomaga on również pracę jelit. 

Kukurydza cukrowa – mówi się, że jest jedną z ośmiu najważniejszych roślin warzywnych na świecie. Jej wartość odżywcza związana jest w dużej mierze z zawartością łatwo przyswajalnych, wysokoenergetycznych cukrów prostych oraz błonnik. Znajdziemy w niej tak samo dużo mikroelementów i witamin: potas, fosfor, sód, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, flor, beta karoten, wit. E, D, K, C, z grupy B oraz kwas foliowy i pantotenowy.

Polacy wciąż nie spożywają zbyt dużych ilości kukurydzy, a ze względu na duże zalety tego warzywa warto wprowadzić ją do diety.

Pomocy w skomponowaniu właściwie zbilansowanej i dobranej do indywidualnych potrzeb diety udzieli Sonia.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Prawdy i mity o glutenie

Prawdy i mity o glutenie

DIETETYKA DZIECIĘCA

Skonfrontujemy z rzeczywistością najczęściej powtarzane informacje dotyczące popularnego tematu związanego ze spożywaniem produktów z glutenem.

Olej lniany

Olej lniany

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jest to olej, który bogaty jest w wiele wartościowych składników i znajdzie zastosowanie w wielu dolegliwościach. Poznajcie go!

Dieta regeneracyjna

Dieta regeneracyjna

DIETETYKA DZIECIĘCA

Po ciąży każda kobieta powinna zadbać o siebie i swój organizm tak samo jak w ciąży, dlatego że musi się on odbudować i zregenerować.

Dietetyka - Kwasy tłuszczowe

Dietetyka - Kwasy tłuszczowe

DIETETYKA DZIECIĘCA

Ćwiczysz chudniesz, inwestujesz w siebie, a czy inwestujesz w prawidłowe funkcjonowanie Twojej łepetynki? 
Jest to najważniejszy „mięsień „w naszym organizmie - bo jest prowodyrem wszelkich czynności świadomych jak i nieświadomych