Dietetyka - Nasiona Chia

Dietetyka - Nasiona Chia

Nasiona Chia - popularny superfood

Jakiś czas temu wspomniałam Wam o superfoods. 

Jednym z produktów, które zalicza się do tej grupy, są nasiona chia, czyli hiszpańska szałwia. 

Według badań jest to roślina charakteryzująca się cennym składem odżywczym, zawiera duże pokłady wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych oraz związków działających antyoksydacyjnie. 

Dzięki dużej zawartości kwasu alfa-linolenowego, ma bardzo dobry wpływ na pracę układu sercowo – naczyniowego, obniża cholesterol całkowity i trójglicerydy, wspomaga kontrolę poziomu glukozy w krwi i utrzymanie odpowiedniej masy ciała. 
Ponadto zawartość antyoksydantów ma ogromny wpływ na redukcje stresu oksydacyjnego, dzięki czemu prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy oraz zawału mięśnia sercowego znacznie spada. 

Spożywając nasiona chia uzupełniamy niedobory wapnia, żelaza, cynku, czyli składników odpowiadających za mocny układ kostny, kondycję włosów, skóry i paznokci. 

Poddawany jest dyskusji temat dotyczący formy spożywania nasion chia, w całości czy zmielone. Składniki mielonych nasion będą bardziej dostępne, jednak są one wówczas podatne na utlenianie i jełczenie, co zmniejsza ich walory smakowo – zapachowe, a także skraca okres przydatności do spożycia. 

Należy jednak pamiętać, by mieć zdrowy rozsądek w spożywaniu nasion chia. Na pewno mają swoje wartości odżywcze, jednak badania przeprowadzone do tej pory niejednokrotnie były sprzeczne w swoich wnioskach. 

Zapraszamy do Soni Orszulak - Dietetyczki


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA

Dietetyka - Mleko modyfikowane

Dietetyka - Mleko modyfikowane

DIETETYKA

Podczas karmienia naturalnego zaspokajane jest zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki odżywcze, dzięki czemu dziecko może rozwijać się we właściwy sposób, ale także jest pierwszym bodźcem formującym umiejętność interakcji społecznej. 

Dieta regeneracyjna

Dieta regeneracyjna

DIETETYKA

Po ciąży każda kobieta powinna zadbać o siebie i swój organizm tak samo jak w ciąży, dlatego że musi się on odbudować i zregenerować.

Dieta w osteoporozie

Dieta w osteoporozie

DIETETYKA

To schorzenie szkieletu, które charakteryzuje się niską gęstością mineralną kości, co doprowadza do obniżenia jakości tkanki kostnej.

Dietetyka - Zdrowa naturalna dieta

Dietetyka - Zdrowa naturalna dieta

DIETETYKA

Podstawa to dobry plan! Żeby nie kupować zbędnych rzeczy, warto sobie zrobić kilkudniowy bądź tygodniowy spis produktów, które będą potrzebne do przygotowania posiłków i jako zdrowe przekąski...