Dietetyka - Probiotyki

Dietetyka - Probiotyki

W naszym życiu jest ciagle wojna postu z karnawałem, tj raz jesteśmy na normalnej diecie, a raz imprezujemy i podlegamy słabością.
Przez to nasza flora bakteryjna jest jak ser szwajcarski - jednych bakterii brakuje, a innych mamy nad wyraz.

Sonia

Co wiadomo o probiotykach i ich działaniu?

Można je określić jako drobnoustroje, które są wyizolowane z przewodu pokarmowego człowieka. Odpowiadają za polepszenie kompozycji mikrobiomu, a tym samym zrównoważeniu mikrobiologicznemu w przewodzie pokarmowym. Ma to ogromne znaczenie, ponieważ odpowiedni ekosystem jelitowy odgrywa ogromną rolę nie tylko dla przewodu pokarmowego, ale także dla całego organizmu. Tu można jako przykład podać możliwości bakterii do właściwej aktywacji oraz regulacji pracy układu odpornościowego.
Duże znaczenie ma to u osób mających dysfunkcję immunologiczne, czyli takich z m.in.:

  • Większą podatnością na infekcje,
  • chorobami o podłożu alergicznym,
  • procesami autoimmunizacyjnymi.

Ważną rolę probiotyki odgrywają przy nieswoistej chorobie zapalnej jelit. Wspomagają one łagodzenie stanu zapalnego oraz podtrzymywanie remisji choroby.

Jednak bardzo istotny jest rodzaj zastosowanych probiotyków.
Podsumowując, warto pamiętać, że odpowiednie szczepy bakterii mogą wspomóc nasz organizm w wielu przypadkach.

Ich właściwe stosowanie jest bezpieczne, a w dodatku pozytywnie wpływa na człowieka.

Zapisz się do dietetyka by odpowiednio dobrać probiotyki . Wizyty w Centrum lub Online

Sonia Orszulak


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA

Dietetyka - Złoty eliksir natury

Dietetyka - Złoty eliksir natury

DIETETYKA

Zawarte w oleju rzepakowym nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają pracę serca, układu krwionośnego, nerek, mózgu, pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi oraz poprawiają stan skóry i jej kondycję...

Nawodnienie

Nawodnienie

DIETETYKA

Zapotrzebowanie na płyny jest indywidualne, zależy od potliwości, warunków atmosferycznych, wieku, chorób, przyjmowanych leków, aktywności fizycznej i czasu trwania wysiłku.

Woda smakowa

Woda smakowa

DIETETYKA

Wiele osób niechętnie sięga po zwykłą wodę, często zastępując ją innymi płynami. Część z nich wypija duże ilości wody smakowej. Czy to dobry zamiennik?

Dietetyka - Jak opanować "sugar blues"?

Dietetyka - Jak opanować "sugar blues"?

DIETETYKA

Kiedy nie utrzymujemy równowagi w spożywaniu produktów spożywczych, nasz organizm zaczyna mieć "zachcianki". Do jego najczęstszych zachcianek należą wszelkiego rodzaju słodycze, a także produkty z białej mąki.
Cukier i biała mąka nie mają w swoim składzie żadnych substancji odżywczych w wyniku czego organizm do ich trawienia wykorzystuje swoje zapasy witamin i minerałów.