Dietetyka - Mleko modyfikowane

Dietetyka - Mleko modyfikowane

Podczas karmienia naturalnego zaspokajane jest zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki odżywcze, dzięki czemu dziecko może rozwijać się we właściwy sposób, ale także jest pierwszym bodźcem formującym umiejętność interakcji społecznej.

Oczywiście najlepiej jest karmić niemowlę własnym pokarmem, gdyż jest najlepszy jakościowo i można je uznać za jedną z ważniejszych części profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

Co jeśli matka nie może karmić naturalnie? Alternatywą jest żywienie sztuczne, pokarmy które produkowane są ściśle o dyrektywy Unii Europejskiej.

Mleko modyfikowane ma zastąpić mleko matki, wytwarzane jest przede wszystkim z mleka krowiego, które poddawane jest odpowiednim obróbkom. Ma być jak najbardziej zbliżone do mleka kobiecego, tak by tempo wzrastania, wskaźniki przemiany, materii i inne wyniki były podobne do dzieci karmionych naturalnie.

Obecnie produkty dostępne na rynku są dobrze zbilansowane i przebadane, tak by były bezpieczne dla niemowląt. Mleko modyfikowane spełnia normy odnoście zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze w początkowym żywieniu.

Jakie najczęstsze modyfikacje są wprowadzane?

Przede wszystkim dotyczą:

  • białek, 
  • składu węglowodanów (zwiększenie ilości laktozy, która dostarcza energii, obniża pH jelit, poprawia wchłanianie cynku, magnezu i wapnia),
  • tłuszczów (wymiana na oleje roślinne będące źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych),
  • składników mineralnych (zmniejszenie ilości sodu, potasu i chloru),
  • witamin (zwiększanie dawki odpowiednich witamin),
  • dodatku probiotyków lub prebiotyków.

Jeśli chcesz zmiany swojej diety - zapraszamy na konsultacje do dietetyczki - Soni Orszulak.


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA

Dietetyka - Zdrowa naturalna dieta

Dietetyka - Zdrowa naturalna dieta

DIETETYKA

Podstawa to dobry plan! Żeby nie kupować zbędnych rzeczy, warto sobie zrobić kilkudniowy bądź tygodniowy spis produktów, które będą potrzebne do przygotowania posiłków i jako zdrowe przekąski...

Dieta w osteoporozie

Dieta w osteoporozie

DIETETYKA

To schorzenie szkieletu, które charakteryzuje się niską gęstością mineralną kości, co doprowadza do obniżenia jakości tkanki kostnej.

Dietetyka - Złoty eliksir natury

Dietetyka - Złoty eliksir natury

DIETETYKA

Zawarte w oleju rzepakowym nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają pracę serca, układu krwionośnego, nerek, mózgu, pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi oraz poprawiają stan skóry i jej kondycję...

Woda smakowa

Woda smakowa

DIETETYKA

Wiele osób niechętnie sięga po zwykłą wodę, często zastępując ją innymi płynami. Część z nich wypija duże ilości wody smakowej. Czy to dobry zamiennik?