Dietetyka - Żelazo

Dietetyka - Żelazo

Czy żelazo jest niezbędne dziecku w początkowym okresie życia?

Tak! Jest to jeden z ważniejszych składników mineralnych, które potrzebne są do właściwego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza dla niemowląt. Ponieważ wówczas zużywa zapasy żelaza na intensywny wzrost i zwiększanie objętości krążącej krwi. Ponadto potrzebne jest do prawidłowej pracy mózgu, tworzenia się sieci i połączeń komórek nerwowych.

Niedobór żelaza w początkowym okresie życia może powodować problemy z rozwojem psychosomatycznym oraz z zachowaniem i nauką.

Co gdy niedobór żelaza występuje u kobiety w ciąży? Może doprowadzić to do anemii matki i dziecka, wcześniactwo, niską masę urodzeniową i obniżoną odporność obojga.

Niedobór żelaza może także dotyczyć dzieci, które bardzo szybko rosną, mają zmniejszone łaknienie, dziewczyny z obfitymi miesiączkami, dzieci z nadwagą, osoby aktywne fizycznie, kobiety w ciąży oraz wegetarianie i weganie.

Czy stosować suplementację żelazem?

W większości przypadków tak. Jednak przed tym warto udać się do specjalisty, zrobić odpowiednie badania, by dowiedzieć się jakie produkty stosować i w jakich ilościach. Być może wystarczy zmiana diety, wprowadzenie produktów bogatych w żelazo. Ważne jest, by nie przedawkować żelaza, gdyż jak wiadomo jest to pierwiastek toksyczny i w za dużych dawkach może poważnie zaszkodzić.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Zmiany preferencji żywieniowych u dzieci

Zmiany preferencji żywieniowych u dzieci

DIETETYKA DZIECIĘCA

To coraz częstszy dylemat, z którym rodzice wraz z dziećmi zgłaszają się do gabinetu dietetyka.

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska

DIETETYKA DZIECIĘCA

Dieta śródziemnomorska zyskuje na popularności za sprawą tego jak zbawienny wpływ ma na organizm człowieka w przypadku niektórych chorób.

Prawdy i mity o glutenie

Prawdy i mity o glutenie

DIETETYKA DZIECIĘCA

Skonfrontujemy z rzeczywistością najczęściej powtarzane informacje dotyczące popularnego tematu związanego ze spożywaniem produktów z glutenem.

JOD

JOD

DIETETYKA DZIECIĘCA

Pierwiastek chemiczny z grupy fluorowców, który w niewielkich ilościach jest niezbędny do życia.