Dietetyka - Złoty eliksir natury
Złoty eliksir natury!
Pamietam jedna dziewczynę lat 42 o imieniu Gosia, która miała permanentne zaparcia i 15 kg zacementowanego paliwa.
Przez wiele lat borykała się z brakiem energii i niskim poczuciem własnej wartości.
Do tego dochodziło brak powodzenia u płci przeciwnej.
W jej diecie i życiu brakowało równowagi i ciągle wracała do starych nawyków. W dzieciństwie Gosia nauczyła się zajadać stresy. Wciągała wszystko z lodówki, gdy nikt nie widział - najczęściej wieczorami.
Tak przez lata wypracowała sobie schemat radzenia ze stresem.
Minęło sporo czasu zanim przemodelowałam reakcje kompulsywnego jedzenia, w analizę swoich myśli, a nadwyżkę energii konsumować w fitness klubie.
Po pierwszych 6 miesiącach była znacząca różnica w wyglądzie i poczuciu własnej wartości.
Gosia zaczęła się spotykać z Krzysiem, który aktualnie jest jej mężem.
Mają piękny dom, gdzie mogą wieczorami przesiadywać popijając herbatę w zimne dni.
Pierwszym suplementem, który wprowadziłam w życiu Gosi był właśnie złoty olej. Intuicyjnie zaleciłem jej, by używała go w celu uzupełnienia pewnych pierwiastków.
Natura ma wiele magicznych acz pospolitych darów!
Sonia
Olej rzepakowy – cudowne właściwości
Niepozorny, tłoczony z nasion rzepaku. Okazuje się, że jest to jeden z najzdrowszych olei na świecie.
W Polsce wciąż nie cieszy się taką sławą na jaką zasługuje. Być może jest to spowodowane jego złą opinią sprzed kilkunastu/kilkudziesięciu lat.
Jednak od dawna rzepak, który jest u nas uprawiany nie zawiera szkodliwych substancji, zaś bogaty jest kwasy oleinowe, linolowe (omega – 6) i linolenowe (omega – 3).
Zawarte w oleju rzepakowym nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają pracę serca, układu krwionośnego, nerek, mózgu, pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi oraz poprawiają stan skóry i jej kondycję. Natomiast kwas oleinowy wpływa na zmniejszenie zawartości złego cholesterolu w naszym organizmie, a także wyrównuje stosunek zawartości tego złego i dobrego.
Co jeszcze znajdziemy w oleju rzepakowym? Są to m.in.:
- Witamina E – pomaga wychwycić wolne rodniki, dobrze wpływa na kondycję skóry,
- Witamina K – pomaga w procesie krzepnięcia krwi,
- Prowitamina A – przeciwutleniacz, kontrolujący poziom wolnych rodników i obniżający poziom złego cholesterolu.
Który olej wybrać? Tłoczony na ciepło czy na zimno?
W przypadku tych tłoczonych na ciepło są one dodatkowo rafinowane (oczyszczane), wówczas lepiej używać go do smażenia, pieczenia, ale można także do potraw takich jak np. sałatki. Zaś ten tłoczony na zimno powinno stosować się tylko do potraw „na zimno”, czyli właśnie do sałatek czy sosów.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA
Prawdy i mity o glutenie
DIETETYKA DZIECIĘCASkonfrontujemy z rzeczywistością najczęściej powtarzane informacje dotyczące popularnego tematu związanego ze spożywaniem produktów z glutenem.
Dietetyka - Pasożyty
DIETETYKA DZIECIĘCAParazytologią zainteresowałem się już 10 lat temu. Stwierdziłem na logikę, że skoro jest na zewnątrz miliony mrówek i korników i roztoczy, to musi być wewnątrz nas także ich miliony...
Dietetyka - Mleko modyfikowane
DIETETYKA DZIECIĘCAPodczas karmienia naturalnego zaspokajane jest zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki odżywcze, dzięki czemu dziecko może rozwijać się we właściwy sposób, ale także jest pierwszym bodźcem formującym umiejętność interakcji społecznej.
MINDFUL EATING
DIETETYKA DZIECIĘCAJest to część praktyki mindfulness. Dowiedz się czym jest „uważne jedzenie”?