Dietetyka - Złoty eliksir natury

Dietetyka - Złoty eliksir natury

Złoty eliksir natury!

Pamietam jedna dziewczynę lat 42 o imieniu Gosia, która miała permanentne zaparcia i 15 kg zacementowanego paliwa.

Przez wiele lat borykała się z brakiem energii i niskim poczuciem własnej wartości.
Do tego dochodziło brak powodzenia u płci przeciwnej.

W jej diecie i życiu brakowało równowagi i ciągle wracała do starych nawyków. W dzieciństwie Gosia nauczyła się zajadać stresy. Wciągała wszystko z lodówki, gdy nikt nie widział - najczęściej wieczorami.
Tak przez lata wypracowała sobie schemat radzenia ze stresem.
Minęło sporo czasu zanim przemodelowałam reakcje kompulsywnego jedzenia, w analizę swoich myśli, a nadwyżkę energii konsumować w fitness klubie.

Po pierwszych 6 miesiącach była znacząca różnica w wyglądzie i poczuciu własnej wartości.
Gosia zaczęła się spotykać z Krzysiem, który aktualnie jest jej mężem.
Mają piękny dom, gdzie mogą wieczorami przesiadywać popijając herbatę w zimne dni.

Pierwszym suplementem, który wprowadziłam w życiu Gosi był właśnie złoty olej. Intuicyjnie zaleciłem jej, by używała go w celu uzupełnienia pewnych pierwiastków.

Natura ma wiele magicznych acz pospolitych darów!

Sonia

Olej rzepakowy – cudowne właściwości

Niepozorny, tłoczony z nasion rzepaku. Okazuje się, że jest to jeden z najzdrowszych olei na świecie.

W Polsce wciąż nie cieszy się taką sławą na jaką zasługuje. Być może jest to spowodowane jego złą opinią sprzed kilkunastu/kilkudziesięciu lat.

Jednak od dawna rzepak, który jest u nas uprawiany nie zawiera szkodliwych substancji, zaś bogaty jest kwasy oleinowe, linolowe (omega – 6) i linolenowe (omega – 3).

Zawarte w oleju rzepakowym nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają pracę serca, układu krwionośnego, nerek, mózgu, pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi oraz poprawiają stan skóry i jej kondycję. Natomiast kwas oleinowy wpływa na zmniejszenie zawartości złego cholesterolu w naszym organizmie, a także wyrównuje stosunek zawartości tego złego i dobrego.

Co jeszcze znajdziemy w oleju rzepakowym? Są to m.in.:

  • Witamina E – pomaga wychwycić wolne rodniki, dobrze wpływa na kondycję skóry,
  • Witamina K – pomaga w procesie krzepnięcia krwi,
  • Prowitamina A – przeciwutleniacz, kontrolujący poziom wolnych rodników i obniżający poziom złego cholesterolu.

Który olej wybrać? Tłoczony na ciepło czy na zimno?

W przypadku tych tłoczonych na ciepło są one dodatkowo rafinowane (oczyszczane), wówczas lepiej używać go do smażenia, pieczenia, ale można także do potraw takich jak np. sałatki. Zaś ten tłoczony na zimno powinno stosować się tylko do potraw „na zimno”, czyli właśnie do sałatek czy sosów.


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA

Dietetyka - Probiotyki

Dietetyka - Probiotyki

DIETETYKA

W naszym życiu jest ciagle wojna postu z karnawałem, tj raz jesteśmy na normalnej diecie, a raz imprezujemy i podlegamy słabością...

Jedzenie kompulsywne

Jedzenie kompulsywne

DIETETYKA

Kompulsywne objadanie to brak kontroli nad ilością i tempem spożywanych posiłków w ciągu dnia. To zaburzenie odżywiania, które skupia się na niekontrolowanym spożywaniu dużych ilości jedzenia bez odczuwania fizycznego głodu.

Endometrioza a żywienie

Endometrioza a żywienie

DIETETYKA

Endometrioza charakteryzuje się wzrostem tkanki endometrium poza jamą macicy. Komórki wędrują za pomocą układu krwionośnego i limfatycznego do innych tkanek, w większości do jamy otrzewnej, ale zdarza się też, że do płuc oraz naczyń krwionośnych.

Dietetyka - Jak opanować "sugar blues"?

Dietetyka - Jak opanować "sugar blues"?

DIETETYKA

Kiedy nie utrzymujemy równowagi w spożywaniu produktów spożywczych, nasz organizm zaczyna mieć "zachcianki". Do jego najczęstszych zachcianek należą wszelkiego rodzaju słodycze, a także produkty z białej mąki.
Cukier i biała mąka nie mają w swoim składzie żadnych substancji odżywczych w wyniku czego organizm do ich trawienia wykorzystuje swoje zapasy witamin i minerałów.