Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia
Krzem – pierwiastek bardzo ważny dla człowieka!
Jakie są przyczyny i skutki jego niedoboru w organizmie?
Jeżeli krzemu w organizmie jest za mało, ludzki organizm przestaje funkcjonować prawidłowo, pojawiają się zaburzenia, zwłaszcza w metabolizmie tkanki łącznej, którą znajdziemy m.in. w: naczyniach krwionośnych, krwi czy naczyniach limfatycznych i większości narządów. Także komunikacja między ciałem a mózgiem jest zaburzona.
Jedną z częstszych przyczyn niedoboru krzemu jest dysbakterioza jelit. Zmiany flory bakteryjnej prowadzą nierzadko do grzybicy, a to właśnie grzyby oraz pasożyty (tasiemiec, nicienie itd.) zabierają nam krzem.
Objawy niedoboru krzemu są następujące:
- osteoporoza,
- paradontoza zębów,
- osłabienie kości,
- zwiększone ryzyko miażdżycy Suchość,
- łamliwość paznokci,
- wypadanie włosów,
- osłabiona odporność,
- niedoczynność grasicy i przysadki mózgowej magazynującej krzem,
- wolne gojenie ran,
- częste krwotoki,
- żylaki.
Gdzie szukać krzemu? W łuskach ziarna zbóż, skórce owocowej, cebuli dymce, czosnku, mleczku pszczelim, wodzie źródlanej czy leczniczej.
Ja osobiście robię wodę krzemowa, lub pije glinkę która ma w sobie krzem organiczny AO
Prawidłowa dietę w naszej przychodni wskazuje dietetyczka Sonia
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA
Problem z jedzeniem
DIETETYKA DZIECIĘCACo w przypadku, gdy niechęć do jedzenia się nasila, dziecko odmawia spożycia posiłku?
Zespół jelita nadwrażliwego
DIETETYKA DZIECIĘCAZespół jelita nadwrażliwego (IBS) to zaburzenie czynnościowe, którego charakterystycznymi cechami są: nawracający ból brzucha oraz zaburzenia rytmu wypróżnień.
Dieta regeneracyjna
DIETETYKA DZIECIĘCAPo ciąży każda kobieta powinna zadbać o siebie i swój organizm tak samo jak w ciąży, dlatego że musi się on odbudować i zregenerować.
Dietetyka - Nasiona Chia
DIETETYKA DZIECIĘCAWedług badań jest to roślina charakteryzująca się cennym składem odżywczym, zawiera duże pokłady wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych oraz związków działających antyoksydacyjnie.